Citiţi în noul săptămânal ADS: GALERIE FOTO Bijuterie a Călăraşiului, la un pas de prăbuşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea datează de la începutul secolului XX
Clădirea datează de la începutul secolului XX

Ansamblul de locuinţe cu prăvălii, aflat la intersecţia semaforizată de lângă Palatul Prefecturii a fost lăsat în paragină. Fosta alimentară „Victoria“, situată pe strada Sloboziei, nr. 14, a ajuns o ruină, după ce a fost locuită de rromi mai bine de 15 ani. Aceştia au furat şi au devastat tot ce le-a ieşit în cale.

Clădirea, monument istoric, datează de la începutul secolului XX când a funcţionat ca alimentara „Victoria“. În prezent, jumătate din aceasta, ce se află în intersecţia străzilor Bucureşti cu Sloboziei, a fost renovată de către noul proprietar, Mihai Pianci. Bărbatul a achiziţionat spaţiul de la Antonia Tache, nepoata doctorului Dumitru Staicu a cărui familie a locuit aici. Renovarea clădirii a fost terminată anul trecut, iar acum aceasta arată ca decupată ca din albumul de artă: tencuială proaspătă vopsită în crem, cu ferestre şi geamuri maronii. La capătul celălalt însă, începe infernul.

   

Jumătate din clădire a fost reabilitată anul trecut
Clădirea este degradată de mai mulţi ani
Mizeria domneşte la tot pasul

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Stăpână furioasă

În curtea interioară a ansamblului de locuinţe păşeşti într-o altă lume şi stai cu ochii spre cer de frică să nu-ţi pice vreo bucată de tencuială în cap. Te împiedici de grămezi de cărămidă, lemne şi alte deşeuri. Imobilul este devastat: nu are uşi, geamuri, iar zugrăveală de pe pereţi a fost deteriorată atât de cei care au locuit acolo, cât şi de trecerea timpului. Traian Dinu, concubinul proprietarei, ne-a invitat amabil să vedem ce a mai rămas din clădire, nemulţumit de faptul că s-au judecat ani de zile şi nu au reuşit să determine Primăria să le repare imobilul. Proprietara însă nici nu vrea să audă de ziarişti. Antonia Tache ne-a „rugat“ să ieşim afară, ameninţând şi vociferând că nu dă nicio declaraţie.

Proces după proces

Traian Dinu a continuat să ne povestească prin tot ce a trecut, încercând să salveze clădire. El spune că au existat numeroase procese şi că Primăria nu a dorit să repare imobilul, deşi ei au avut câştig de cauză. „Timp de 15 ani, Primăria a trimis aici ţigani care au plecat cu tot ce au prins în mână: uşi, ferestre, lemne, sobe, absolut tot. Noi ne judecăm cu Primăria să le repare pentru că aceasta a fost casă naţionalizată şi trebuia să o repare“, spune concubinul proprietarei. „Hoţie, numai hoţie! Nimic nu se face aici!“, a mai adăugat nemulţumit acesta.

Citiţi în „ADS Călăraşi“ povestea clădirii, inclusă în lista monumentelor istorice

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite