Călăraşi, oraşul cetăţenilor de onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inclusiv primarul Nicolae Dragu este unul dintre cei 196 de onorabili ai municipiului Cu 70.000 de locuitori, municipiul Călăraşi e plin de cetăţeni de onoare – aproape 200. În comparaţie, într-un oraş de talia Constanţei, cu 350.000 de locuitori, există doar 30 de cetăţeni de onoare.

Printre cei care au primit aceste distincţii se numără înalte feţe bisericeşti, artişti, pictori, sculptori, compozitori, arhitecţi, scriitori, redactori de ziare, arheologi, profesori, militari, miniştri, pictori, maeştri ai sportului, doctori, dar şi primari. Pe lângă personalităţile din diverse categorii profesionale, pe listă apar şi iluştri necunoscuţi, figure despre a căror activitate nu se ştie mai nimic sau care nu au reuşit să aibă realizări notabile în beneficial comunităţii.

Onorabilul Dragu


Pe lista beneficiarilor se regăseşte chiar şi actualul primar al municipiului Călăraşi. Economistul Nicolae Dragu a fost declarat cetăţean de onoare, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 103 din data de 27 august 2009, la propunerea altor doi cetăţeni de onoare din oraş: jurnalistul Mihail Dumitrescu şi Vasile Sotiropol, preşedintele filialei Călăraşi a Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice.

Motivaţii


„Eu şi Vasile Sotiropol am propus ca primarul Nicolae Dragu să devină cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi, pentru că este singurul primar care a acordat mai multă atenţie pensionarilor“, a motivat jurnalistul Mihail Dumitrescu. Şeful pensionarilor din Călăraşi, Vasile Sotiropol, explică la rândul său: „Eu l-am propus pe actualul primar pentru că este singurul care a înfrumuseţat oraşul, deşi sunt şi contestatari. Eu aş fi vrut să îl mai propun şi pe Răducan Burcea, fostul prim-vicepreşedinte, datorită căruia s-a construit actualul stadion. Noi, cetăţenii de onoare, avem dreptul la transport în comun gratuit şi la un loc de veci“. Mihail Dumitrescu îl susţine: „Aici este vorba mai mult despre o distincţie, nu despre câştiguri materiale. A fi cetăţean de onoare este mai mult un titlu onorific.“

În 10 ani, 117 titluri


La capitolul cetăţeni de onoare, actualul primar Nicolae Dragu (1996 – 2000, 2004 – prezent) este recordman. În cele trei mandate, de când este edilul-şef al urbei de pe malul Borcei, Dragu a promovat şi iniţiat peste 117 proiecte de hotărâre prin care s-au acordat aceste distincţii. Cert este că printre cei care au primit titluri se numără foarte multe persoane trecute în nefiinţă, dar şi din categoria celor au primit această distincţie post-mortem.

„Am acordat aceste titluri unor oameni care au o activitate prestigioasă în domeniul culturii, unor ingineri care au avut rezultate notabile în domeniul industrializării zonei, unor militari care au luptat pe frontul de Răsărit“, a justificat primarul Călăraşiului. Cât despre premierea cetăţeanului de onoare Nicolae Dragu, primarul Nicolae Dragu justifică: „Mie mi s-a dat titlu la împlinirea a 60 de ani de viaţă, dar acesta nu este singurul titlu de cetăţean de onoare, am mai primit şi de la Dichiseni“.

Două facilităţi


Facilităţile pe care Consiliul Local Călăraşi le acordă cetăţenilor de onoare sunt foarte reduse. Este vorba despre un abonament pe viaţă, gratuit, pentru mijloacele de transport în comun şi un loc de veci într-unul din cimitirele din oraş.

Ultimul cetăţean onorat


Ultimul cetăţean de onoare a fost desemnat la şedinţa de joi a Consiliului Local Călăraşi, când edilii i-au acordat distincţia colonelului Daniel Gheorghe Popa, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi din 2001. Cu colonelul Popa la conducere, pompierii au intervenit la 5.000 de misiuni, în care au salvat bunuri în valoare de 576.015.110 lei, adică 47% din PIB-ul judeţului Călăraşi.


Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite