Călăraşi: Pentru angajatori mumă, pentru angajaţi ciumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii cred că vor fi transformaţi în sclavi. În timp ce angajatorii sunt mulţumiţi de schimbările Codului Muncii, angajaţii consideră că li s-a „tăiat“ din drepturi. Angajaţii consideră că noul Cod al Muncii îi va transforma în sclavi şi apreciază că patronilor le-a fost dată mână liberă pentru orice.

„Nu sunt de acord cu acest Cod al Muncii. Nu mi se pare normal ca patronul să te dea afară oricând vrea. Cred că angajaţilor li s-au tăiat din drepturi, iar angajatorilor li s-a dat mână liberă să facă ce vor.  O să devenim sclavi“, spune, nemulţumită, Aida Colesnicov, (25 de ani), profesor. Unii angajaţi sunt de părere că nu sunt mari diferenţe şi oricum atunci când lucrezi la patron nu se ţin cont prea mult de prevderile Codului Muncii. „În mare parte le dau dreptate. Consider că nu sunt prea mari modificări care să ne afecteze. Oricum, atunci când lucrezi la patron, spre exemplu, dacă nu vrea să îţi dea concediu neîntrerupt pe 15 zile, nu îţi dă. Şi până acum , să fim sinceri.. era la fel“, e de părere Nicoleta Tudor (30 de ani).

Se pot plăti despăgubiri

În cazul în care sunt înregistrate pagube materiale din vina angajatului, firma poate reţine contravaloarea acestora din salariu, într-un termen care porneşte de la 30 de zile de la data comunicării. Acest lucru este posibil în cazul în care angajatul refuză să achite de bunăvoie sume. În Codul Muncii anterior, reţinerile din salariu se fac dacă au fost constatate printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Alte modificări

Abaterile disciplinare nu mai pot fi sancţionate cu suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de până la 10 zile. „Noul Cod al Muncii prevede ca sancţiunile care vor fi aplicate sunt: avertisment scris, retrogradare din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea pentru o perioadă ce nu poate depăşi 60 de zile. De asemenea, se mai poate reduce salariul de bază pe 3 luni cu 5-10%“, a declarat Ionel Stan, inspector-şef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM).  

Contractele de muncă pe perioadă determinată pot fi încheiate pe trei ani, faţă de doi, cum era în vechiul Cod al Muncii. Perioada de probă va fi şi ea prelungită de la 30 la 90 de zile pentru funcţii de execuţie şi de la 90 la 120 de zile, pentru funcţiile de conducere. De asemenea, contractul de muncă poate înceta fără preaviz pe durata sau la sfârşitul acestei perioade, angajatorul având dreptul să încadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelaşi post în intervalul de probă.  Un lucru bun pentru angajatori îl reprezintă faptul că s-a eliminat interdicţia de a face angajări, pentru patronii care au făcut concedieri colective pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de nouă luni de la data concedierii acestora.

Citiţi mai multe amănunte despre acest subiect în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite