Două zile de foc în Bărăgan. Meteorologii anunţă 36 de grade Celsius la umbră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce vestul ţării este măturat de ploi torenţiale, în sud canicula face legea. Bărăganul devine marţi şi miercuri un adevărat cuptor. Meteorologii anunţă temperaturi-record pentru luna iunie. La Călăraşi se vor înregistrat 36 de grade Celsius la umbră, iar indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 în sudul şi sud-estul tării.

Maximele absolute înregistrate până în prezent au atins la 10 august 1957, 44 de grade Celsius la Valea Argovei şi 41,4 grade Celsius la Călăraşi. La aceeaşi dată, în ţară, în judeţul Brăila s-au înregistrat 44,5 grade Celsius. De joi, 14 iunie, şi până la sfârşitul săptămânii, vremea revine cât de cât la normal. Maximele anunţate vor fi de 31 de grade Celsius.

Nu ieşiţi din case între 11.00 şi 18.00!

Disconfortul termic ne va da bătăi de cap. Cetăţenii sunt avertizaţi de medici să nu iasă din case, în intervalul 11,00-18,00, decât dacă este foarte importantă deplasarea. În vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, medicii avertizează cetăţenii, în cazul în care ies pe stradă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi să se hidrateze consumând cel puţin 2 litri de apă.

Evitaţi alcoolul şi cafeaua!

„Nu consumaţi alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să se consume fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, a declarat dr. Camelia Truică, medic primar epidemiolog.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite