Ne paşte o epidemie de rujeolă ! Părinţii refuză să-şi vaccineze copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică(DSP) din Călăraşi întâmpină probleme! Campania de vaccinare împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei(ROR) nu a putut fi încheiată din cauza refuzurilor de imunizare a copiilor din clasa I.

În acest caz, există oricând riscul ca la nivelul judeţului să apară o epidemie. Epidemiologul Camelia Truică atrage atenţia asupra faptului că rujeola este o boală contagioasă transmisibilă care poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. Până la această dată au fost înregistrate 7 cazuri de rujeolă şi încă 2 sunt verificate prin probe la laborator.

Risc ridicat

Cele mai multe refuzuri au fost înregistrate la şcoala Mihai Viteazul din Călăraşi şi la şcoala Spiru Haret din Olteniţa. „Pur şi simplu nu au dorit vaccinarea, deşi riscul e ridicat pentru că sunt în colectivitate. Toată lumea este obligată să accepte imunizarea. Copiii care nu au antecedente de vaccinare nu pot intra în colectivitate“, a declarat dr. Camelia Truică din cadrul DSP.

Campanie fără succes

În perioada 10-21 octombrie 2011, la Călăraşi din cei 3.270 de elevi înregistraţi în evidenţe şi care ar fi trebuit vaccinaţi, au fost imunizaţi 2.878. Având în vedere evoluţia rujeolei în România, acoperirea vaccinală suboptimală la nivelul judeţului şi pericolul pe care îl prezintă boala, DSP îndeamnă toţi părinţii să ia legătura cu medicii de familie pentru a-şi vaccina copiii. Autorităţile dau asigurări că vaccinul este eficient.

Boală contagioasă

Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre). „De asemenea, recomandăm ca orice persoană cu febră şi erupţie să solicite examen medical imediat dupa instalarea simptomelor. Menţionăm că rujeola este boala cu internare obligatorie în secţie de boli contagioase“, a adăugat Camelia Truică.



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite