Campania împotriva muncii la negru, finalizată cu dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.500 de dosare penale referitoare la fapte comise în legătură cu utilizarea forţei de muncă au fost înregistrate în toată ţară, în urma unei campanii declanşate în luna mai de poliţişti.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate aproape 58.000 de sancţiuni contravenţionale. Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, în perioada 2 mai – 30 septembrie, poliţiştii de investigare a fraudelor efectuat 5.000 de controale la diverse firme pentru identificarea şi cercetare faptelor ce sunt incriminate ca infracţiuni în materia angajării şi utilizării forţei de muncă.

Angajatori, puşi sub învinuire

Din cele 1.596 de dosare penale înregistrate, au fost soluţionate 839 de cauze. În 700 de dosare penale s-a dispus începerea urmăririi penale, iar în 139 de dosare penale au fost propuse alte soluţii. Printre nereguli descoperite se regăseşte primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă. 28.193 de angajatori au fost sancţionaţi pentru încălcarea prevederilor legislaţiei muncii, dintre aceştia 3.622 pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale.
Şi în judeţul Călăraşi, doar într-o singruă lună, pentru a desfiinţa munca fără acte şi a-i determina pe angajatori să intre în legalitate, inspectorii ITM au verificat, peste 2.500 de persoane. La neregulile descoperite au fost aplicate amenzi de 40.000 de lei.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite