Căldura arde buzunarele călărăşenilor: facturi mai mari la încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile din centrul oraşului sunt încă racordate la sistemul public de termoficare
Blocurile din centrul oraşului sunt încă racordate la sistemul public de termoficare

După ce anul trecut au plătit cel mai scăzut preţ din ţară la gigacalorie, călărăşenii vor primi în această iarnă facturi mai scumpe. Costul gigacaloriei a crescut de la 126 de lei la 212 lei, din cauza eliminării subvenţiei de la Guvern.

„Era normal să crească preţul pentru că s-a eliminat subvenţia de la Guvern. Autorităţile locale suportă 40% din costul total al gigacaloriei. Dacă nu exista şi acest ajutor, oamenii ar fi plătit mult mai mult“, a declarat Gheorghe Ciocârlan, directorul Serviciului Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ(SPCTAFL) Călăraşi. În 2010, la SPCTAFL erau înregistraţi 717 abonaţi şi 10 agenţi economici. Preţul gigacaloriei a crescut în 2010 la 126 lei faţă de 118 cât era în 2009.

În centru, energie termică de la stat

„A“-urile sunt printre puţinele blocuri din oraş în care se mai furnizează energie termică de la stat. Majoritatea cetăţenilor care beneficiază în continuare de serviciile publice sunt pensionari şi cei mai mulţi dintre ei locuiesc în blocurile din zona centrului vechi. Gheorghe Barbu(76 de ani), pensionar, a renunţat la serviciile publice, în favoarea centralei de apartament. Omul este mulţumit că în acest mod poate să facă economie, iar facturile sunt rezonabile.„Plătesc mai puţin, şi, în plus am tot timpul apă caldă şi căldură“, spune bătrânul. Acesta şi-a instalat centrala acum 8 ani, iar lunar pentru încălzire plăteşte aproximativ 140 de lei. Pentru a-i ajunge banii şi de medicamente, pensionarul spune că recurge şi alte metode. „Când nu sunt zile aşa de friguroase, centrala nu merge. O opresc. Încercăm să ne descurcăm cum putem“, a adăugat bătrânul.

De la casă, la bloc

Petre Voicu(76 de ani) plăteşte 300 de lei în lunile de iarnă la un apartament de două camere pentru căldura şi apa furnizate de stat. „Nu beneficiez de subvenţie pentru că nu mă încadrez la venituri nici eu şi nici soţia. Am locuit la casă până acum, dar am renunţat. Dădeam sume uriaşe pe lemne, aproximativ 1.000 de lei. Am preferat să mă mut la apartament ca sa plătesc mai puţin la căldură“, a precizat pensionarul. Regia de termoficare a oraşului dă căldură în case după un program bine stabilit. Apa caldă ajunge în casele călărăşenilor de la 06.00 la 10.00 dimineaţa, iar căldura după-amiază şi noaptea.

Subvenţiile se vor acorda în continuare

Chiar dacă Guvernul nu mai acordă subvenţii pentru căldură, administraţia locală acoperă din bugetul local în proporţie de 40% costul gigacaloriei. În 2010, la SPCTAFL erau înregistraţi 717 abonaţi şi 10 agenţi economici. „Nu am avut probleme cu Asociaţiile de proprietari, toate facturile la utilităţi sunt plătite la zi şi nu înregistrăm datorii“, a declarat Gheorghe Ciocârlan.
În acest an, numărul beneficiarilor este în scădere, având în vedere că se înregistrează, zilnic, câte două-trei cereri de debranşare. „Aproape în fiecare zi întâlnim cereri pentru renunţarea la serviciile noastre. Cei care doresc încetarea furnizării energiei termice sunt persoane care vor să vândă apartamentele pentru că părinţii au decedat. Renunţă la toate serviciile, nu numai la noi“, a precizat Ciocârlan.

Diferenţe de preţ

Pentru o garsonieră, unde încălzirea se face cu un convector, factura a fost în 2010 de 150-170 de lei, iar cei branşaţi la sistemul public au plătit între 180 şi 200 de lei. La un apartament cu două camere s-au plătit 300, iar cei cu centrală au primit o factură de 130-140 de lei. La trei camere, călărăşenii au scos din buzunar 400 de lei, pe când cei cu centrală, cu căldură şi apă caldă la discreţie, au plătit aproximativ 600 de lei.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite