GALERII FOTO Crucea de Bobotează a fost prinsă de cel mai bun sportiv din judeţul Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploaia mocănească începută vineri dimineaţă nu i-a speriat pe călărăşeni. Cu mic, cu mare, oamenii au ieşit din case şi au umplut  la refuz Parcul Central pentru a asista la sărbătoarea de Bobotează. Manifestări de acest gen au avut loc în mai multe localităţi din judeţ: Modelu, Roseţi, Coslogeni, Unirea şi Borcea.

Preoţii au pregătit 2,5 tone de aghiasmă care a fost împărţită credincioşilor, iar procesiunea religioasă dedicată Botezului Domnului a fostcondusă de preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Liturghia şi slujba de săvârşire a aghiasmei mari au început în jurul orei 08.00 la biserica Sfinţii Împăraţi „Constantin şi Elena“ de la Volna, iar apoi alaiul a pornit către Parcul Central. „Aici la biserică vom avea aproximativ 700 de litri de aghiasmă, iar în parc vor fi 10 butoaie a căte 250 de litri fiecare. Suficientă, credem noi, pentru toată lumea. Sperăm să nu existe niciun fel de incidente“, a declarat părintele protoiereu Ramon Eugen Ilie.

1.000 de lei pentru cel care prinde crucea

Dacă în alţi ani, călărăşenii aveau partea şi de o ţuică fiartă la manifestările dedicate zilei de 6 ianuarie, în acest an Primăria nu mai pune nimic la „bătaie“. „Vom oferi câteva premii în bani câtorva elevi olimpici şi vom da bani temerarilor care se vor arunca în apele Borcei pentru a prinde crucea aruncată de preasfinţitul Vincenţiu. Sperăm să avem destui doritori“, a precizat Picu Şişman, viceprimarul oraşului. Cel care va aduce la mal crucea va fi premiat cu 1.000 de lei impozabili, iar ceilalţi participanţi vor primi câte 200 de lei. Autorităţile locale speră să aibă pe listă 15 participanţi care, înainte, de a se arunca în apă, vor fi supuşi unui control medical şi vor da o declaraţie pe propria răspundere că nu suferă de nicio boală. Manifestările de Bobotează au început, vineri, în jurul orei 10.30.

image

VEZI AICI FOTOGRAFII DE PE MALUL BORCEI

Niciun incident

Călărăşenii care au venit să ia un strop de aghismnă pentru a fi feriţi de rele tot anul au înţeles mesajul şi nu s-au îngrămădit la butoaiele cu apă sfinţită. Nimeni nu a putut trece de garduruloe de protecţie şi de jandarmii care păzeau cu străşnicie aghiasma. Fiecare om a primit agiasmă de la forţele de ordine şi şi-au aşteptat rândul liniştiţi.

image

VEZI AICI IMAGINI DE LA BOBOTEAZĂ

13 curajoşi

13 temerari s-au aruncat în apele Borcei pentru a prinde crucea de lemn aruncată de pe un ponton preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Norocosul care a înotat în apa rece şi a adus-o la mal de numeşte Ştefan Boscornea, în vârstă de 27 de ani, sportiv de marcă al oraşului. Tânărul a spus că a participat cu dragă inimă la această sărbătoare şi speră ca bucuriile să-l însoţească tot anul. Campion naţional la culturism în 2008 şi student bursier, tânărul a fost şi membru al Legiunii Străine. A renunţat însă după patru luni de antrenamente doarece condiţiile impuse erau dificile. Citeşte aici povestea lui Ştefan Boscornea

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite