Atenţie, bătrâni! A depus 2.000 de lei într-un cont, după ce a fost păcălită prin telefon că a câştigat un computer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înşelăciunea prin telefon, cea mai simplă metodă de operare Foto: Arhivă Adevărul
Înşelăciunea prin telefon, cea mai simplă metodă de operare Foto: Arhivă Adevărul

O bătrână din Călăraşi a alergat într-un suflet la Poliţie, la sfârşitul lunii martie, după ce şi-a dat seama că fusese înşelată de un individ. Bărbatul a convins-o prin telefon că a câştigat un calculator, iar femeia a depus bani într-un cont, sub pretextul plăţii impozitului. Escrocheria a continuat, iar bătrâna a ajuns în final să-i trimită intractorului aproximativ 2.000 de lei.

După câteva zile în care infractorul a tot evitat să-i trimită "premiul" femeii, aceasta a bănuit că este ceva necurat la mijloc. Iniţial, bătrânei i s-a spus că premiul va fi expediat printr-o firmă de curierat. A doua zi, i s-a precizat că tranzacţia nu mai poate fi încheiată, ca la final suspectul să nu mai răsundă la telefon şi să se facă nevăzut cu tot cu bani. Anchetatorii atrag atenţia asupra acestui mod de operare şi sfătuiesc persoanele vârstnice să nu mai creadă în premiile telefonice. În plângerea înaintată Poliţiei municipiului Călăraşi, femeia, în vârstă de 75 de ani, a menţionat că a  fost victima unei înşelăciuni produse prin intermediul telefonului.

A încărcat şi câteva cartele telefonice

Acesta a fost apelată de o persoană care i-a spus că a câştigat un premiu constând într-un computer şi că, pentru a intra în posesia acestuia, va trebui să trimită prin poştă o sumă de bani reprezentând impozitul. Femeia s-a conformat şi a transmis suma, dar a şi încărcat, la solicitarea suspectului, şi câteva cartele telefonice. „Având în vedere că persoanele vârstnice sunt ţintele preferate ale escrocilor, poliţiştii recomandă să nu se dea curs cererilor formulate de aceste persoane de a vira sume de bani sau de a încărca cartele telefonice, pentru că riscaţi să vă creaţi, în mod conştient, un prejudiciu bănesc a cărui recuperare nu este întotdeauna certă!. De asemenea, nu trebuie luate în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui sondaj, mai ales dacă nu aţi participat la un astfel de concurs”, a precizat inspector de poliţie Ramona Tudor, purtător de cuvânt al IPJ Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite