Au mai rămas două zile până la alegeri. Cine se bate pentru Primăria Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Audienţele au loc la sediul Primăriei Călăraşi
Audienţele au loc la sediul Primăriei Călăraşi

Au mai rămas două zile până când va trebui să vă daţi votul pentru cel care va gospodări Călăraşiul în următorii patru ani. Ca să puteţi cumpăni mai bine, vă prezentăm câteva coordonate ale principalilor candidaţi. Alegerile locale din acest an, care vor avea loc duminică, 10 iunie 2012, sunt primele desfăşurate conform noilor reglementări ale legii electorale. Astfel, atât primarii, cât şi preşedinţii de consil

Nicolae Dragu (UNPR)

Economist, 62 de ani. Actualul primar al oraşului. Aspiră la cel de-al patrulea mandat. Este născut la Călăraşi. Şi-a câştigat notorietatea în oraş în urma deselor scandaluri publice în care a fost implicat. Memorabilă este ieşirea sa deplasată de la Zilele Călăraşiului, în 2010, când şi-a numit concetăţenii „javre". A devenit primar sub umbrela Partidului Unităţii Naţionale Române, în 1996, cu o victorie zdrobitoare. Între anii 2000-2004, Dragu nu a mai câştigat încrederea călărăşenilor, mulţumindu-se să fie consilier municipal. Revine însă în forţă în 2004, când cetăţenii l-au votat masiv pentru a doua oară. Între timp trece prin încă două partide: Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat şi Alianţa Populară. În 2008 candidează pentru a treia oară, pe listele PNL de această dată, reuşind să câştige la o diferenţă mică de voturi de contracandidatul său de la PD-L.

Daniel Ştefan Drăgulin (PNL)

Inginer, 51 de ani. Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi. Este născut în comuna Dragoş-Vodă, judeţul Călăraşi. El este, potrivit sondajelor, persoana cu cele mai mari şanse de a se instala în fotoliul de primar. Din 2004 este vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi şi vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal-Organizaţia Judeţeană. Este absolvent al Universităţii de Studii Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti şi al Facultăţii de Metalurgice din cadrul Institutul Politehnic Bucureşti. În perioada 1990-2004 a activat ca subinginer în cadrul mai multor societăţi comerciale din oraş. Are la activ studii de master în managementul Afacerilor Publice - Academia de Studii Economice Bucureşti şi în dezvoltare rurală. Este membru al Comisiei Politici Regionale a Adunării Regiunilor Europene.

Ceilalţi candidaţi:
- Paul Simion (Partidul România Mare);
- Adrian Florin Fiştic (Forţa Civică);
- Leonida Jecu (Alianţa Socialistă);
- Dumitru Voicu (Partidul Poporului Dan Diaconescu); 
- Cristina Elena Niţu (Partidul Poporului);
- Alexandru Pietroiu (Partidul Noua Generaţie - Creştin Democrat).

Datele alegerilor

Cine votează?

- Cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-şi exercite dreptul de vot pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu.
- În cazul elevilor din şcolile militare, aceştia pot vota pe baza carnetului de serviciu militar.

Program

- Alegătorii se pot prezenta la urne, duminică, începând cu ora 7.00, şi pot să voteze până la ora 21.00.
- Dacă, însă, în secţie sunt mai multe persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-şi exprime opţiunea şi după această oră.
- Alegătorii vor primi, când se prezintă la urne, patru buletine de vot, câte unul pentru primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilieri judeţeni şi locali.

Votul valabil

- Ştampila cu menţiunea „Votat" se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care doreşte să-i aleagă, în caz contrar buletinul fiind declarat nul.
- B.E.C.  a stabilit că accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.

Urna mobilă

- Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, aflate în spitale sau în azile, pot vota cu urna mobilă, numai dacă au domiciliul în raza teritorială în care se află locul în care sunt internate.
cine câştigă?
- Pentru prima dată, alegerea primarilor se va face din primul tur. Candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin va fi declarat primar.
- În situaţie de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul.
- Preşedintele consiliului judeţean va fi ales tot prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin. Consilierii locali şi judeţeni vor fi votaţi pe liste de partid.

adevarul.ro îţi va prezenta în campania electorală cele mai interesante informaţii din Călăraşi despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla în timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite