Călăraşi: Aghiasmă de la schitul Crucea de leac din Coslogeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, în Săptămâna Luminată, cu ocazia marii sărbători a Izvorului Tămăduirii, credincioşii sunt aşteptaţi să participe la hramul schitului Crucea de leac de la Coslogeni.

După oficierea Sfintei Liturghii va avea loc sfinţirea apei(Aghiasma mică), la fântâna din curtea lăcaşului de cult unde pelerinii vin, tot timpul anului, pentru a lua apă sfinţită.
Schitul se află pe DN 3B Călăraşi-Feteşti, la kilometrul 14. Numele mănăstirii vine de la o veche cruce din piatră numită Crucea de Leac. Cu timpul, s-a zvonit că e făcătoare de minuni. Chiar în inscripţia ei se spune că este o cruce „sfântă şi de viaţă făcătoare“.

Minuni din 1738

Din 1738, de pe vremea domnitorului Constantin Mavrocordat, crucea se află la intrarea în satul Coslogeni din comuna Dichiseni, Legenda spune că aceasta se afla într-un car şi urma să ajungă la Feteşti. Pe câmp însă, carul a cedat, iar crucea nu a mai putut fi urnită din loc nici măcar cu cinci perechi de boi. De două secole şi jumătate, credincioşii n-au încetat să vină să se roage în acest loc, când au aflat că un copil mut, care păzea o turmă de oi, a început să vorbească, după ce s-a atins de cruce.

Mai mult decât atât, oamenii spun că aceasta a crescut, s-a înălţat şi doar cei care vin aici cu credinţă au parte de tămăduire. Nici până astăzi preoţii nu au reuşit să desluşească decât jumătate din mesajul scris, în slavona veche, pe Sfânta Cruce. Aşa s-a aflat că a fost ridicată de domnitorul Mavrocordat, în cinstea cuvioasei Parascheva.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite