Călăraşi: Ziua în care mor porcii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Măgureanu curăţă porcul cu ajutorul unui vecin
Cornelia Măgureanu curăţă porcul cu ajutorul unui vecin

Delicatesele pentru Crăciun încep să fie preparate odată cu tăierea porcului. Ignatul este un prilej de bucurie pentru călărăşenii care încă mai păstrează tradiţia şi sacrifică porcul acasă.  20 decembrie marchează începutul sărbătorilor de Crăciun, iar tăierea animalului crescut în gospodărie reuneşte toţi membrii familiei.

Cornelia Măgureanu are o experienţă de 33 de ani în tranşarea porcului şi pregătirea preparatelor tradiţionale: cârnaţi, sarmale, tobă şi caltaboş. Gospodina urmează un adevărat ritual. Cu o zi înaintea tăierii porcului pregăteşte cele necesare: 2-3 cuţie bine ascuţite, maşina de tocat carne şi vase mari în care încălzeşte apa pentru spălarea porcului.

Tăierea porcului este un prilej de reunire a familiei deoarece participă de obicei toţi membrii ei, fiecăruia putându-i-se da ceva util de făcut. Bărbaţii se ocupă de treaba cea mai “urâtă”, dar şi mai plină de simboluri, care implică înjunghiatul propriu-zis şi pârlitul porcului.

Manole îl execută pe Ghiţă

Azi dimineaţă, în gospodăria Corneliei Măgureanu a început forfota. Câţiva vecini au fost tocmiţi pentru a ajuta la sacrificare, nu înainte de a fi serviţi cu ţuică fiartă.Viorel Manole(41 de ani) este expert în sacrificarea porcului şi foloseşte metodele tradiţionale. „Ştiu unde să-l înţep şi nu se chinuie. Moare în scurt timp“, spune Manole, convins de talentul său.

După ce Ghiţă a fost înjunghiat este aşezat pe un panou de lemn şi începe pârlirea. „Înainte, când se tăia porcul, se pârlea cu paie. Acum, pentru a fi mai simplu, îl pârlim cu arzătorul de la butelie“, spune Cornelia Măgureanu.

Femeia are deja la îndemână tot ce-i trebuie pentru a începe tranşarea porcului, însă după ce a fost înjunghiat se lasă puţin să se răcească.
Întâi se scot intestinele şi burta care se spală pentru că sunt necesare pentru prepararea cârnaţilor, a lebărului şi a caltaboşilor. „Din porc se foloseşte aproape totul. Nimic nu se aruncă“, spune Cornelia Măgureanu.

Tradiţie

După ce a  fost pârlit, peste porc se pune un ţol, iar câşiva copii sunt puşi peste să se veselească ca sa fie mâncată carnea cu poftă. Tot atunci se ia băşica porcului şi se pun grăunţe în ea, după care se pune la uscat. „Se spune că, dupa câtă gălăgie face băşica, atâta veselie şi bucurie în casă va fi“, spune gospodina. 

Pomana porcului

După ce s-a terminat cu spălarea intestinelor, urmează alegerea cărnii pentru friptură, pentru tocat şi alegerea şunculiţei. Mai întâi de toate se alege carnea care va fi prăjită pentru pomana porcului. „La masă sunt invitaţi toţi cei care au participat la tăierea animalului“, spune Cornelia. Pentru a-i ospăta cum se cuvine pe cei care au sacrificat animalul, femeia a pregătit o mămăligă, mujdei de usturoi şi un bidon cu vin roşu.

Pentru ca tăierea şi prepararea porcului să fie gata într-o zi, sunt invitaţi si prieteni apropiaţi. „Tot ce pregătim ajunge pe masa de Crăciun“, spune Cornelia Măgureanu, care a început deja să porţioneze carnea şi s-o aşeze în punguţe. „Am tot ce-mi trebuie: carnea pentru tocat, pentru fripturi, oasele care sunt bune la ciorbă, picioruşele care se păstreaza pentru răcitură şi organele ce vor fi folosite pentru lebăr“, explică Cornelia.
 
Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului Adavărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite