Călăraşi: Zilnic, 2.000 de elevi în microbuzele care circulă ilegal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar trei primării din judeţ au obţinut licenţa pentru transportul şcolarilor. Transport ilegal! Microbuzele care, zilnic, duc elevii la şcoală circulă fără licenţă. Doar 3 primării din judeţ din cele 50 au obţinut documentele necesare pentru a fi în regulă.

În prezent, 41 de microbuze, care transportă 2.000 de elevi, ies pe şoselele din comune fără a deţine licenţă de transport de la Autoritatea Rutieră Română.

Până pe 24 ianuarie 2011, toţi cei descoperiţi în neregulă vor trebui să rezolve situaţia.  „Doar trei microbuze şcolare sunt în regulă, ceilalţi nu înţeleg de ce nu vor să îşi ia licenţa care nu costă foarte mult şi nici nu le cerem un vraf de documente“, a declarat Valentin Bănea, director coordonator Autoritatea Rutieră Călăraşi.

Pentru cei care nu intră în legalitate, vor fi aplicate amenzi şi sancţiuni. „Amenda pentru că nu au licenţă de transport este de 15.000 de lei şi timp de şase luni li se interzice dreptul de a folosi autoturismul. Cei care transportă elevi doar pe raza comunelor nu au nevoie de licenţă, dar problema este că noi i-am oprit de foarte multe ori în afara localităţii“, a mai adăugat Valentin Bănea.

Nu-i ia nimeni în seamă

Deşi este cea mai mare comună din sudul României, având 11 kilometri lungime, Grădiştea nu a avut niciodată microbuz. „Ştiu că pare paradoxal, dar acesta este adevărul. Avem patru sate: Grădiştea, Cuneşti, Rasa şi Bogata şi facem transport cu o maşină cu şapte locuri, obţinută printr-o sponsorizare.

Deşi am solicitat şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, Prefecturii şi chiar Ministerului Educaţiei, tot n-am obţinut o maşină“, ne-a declarat Alecsandru Boboc, primarul de la Grădiştea.

Zilnic, aici 70 de copii fac naveta la şcoala, situaţia devenind gravă în timpul iernii, atunci când se circulă pe jos între Bogata şi Rasa.„ Pe o porţiune de drum de un kilometru nu se poate construi nici măcar trotuar. Copiii merg pe jos şi sunt expuşi oricând accidentelor. Când este viscol sau ceaţă, aproape că nu pot fi observaţi pe marginea drumului“, a adăugat Boboc. Primarul spune că nimeni nu a ţinut cont de nevoile pe care le are comuna, repartizându-se microbuze unor localităţi mici. „La Nana s-a repartizat microbuz pentru un singur sat. Nu mi se pare corect!“, a spus Alecsandru Boboc.

Ca la carte la Borcea

Printre cele trei localităţi unde transportul şcolarilor se face după litera legii se regăseşte şi comuna Borcea. Marcel Zăgărin, primarul, este categoric:„ Este o problemă prea importantă transportul copiilor şi nu puteam să risc. Ar fi însemnat să comit un abuz. Avem tot ce ne trebuie: licenţă, revizie tehnică, anvelope de iarnă şi şofer cu toate gradele. Transportăm în mod curent 300 de copii“, a spus Marcel Zăgărin. Licenţă de transport mai au doar primăriile din Vlad Ţepeş şi Independenţa.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite