Călăraşi: Virusul West Nile se instalează încet, dar sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi în alte oraşe din ţară, nici la Călăraşi dezinsecţia nu a stârnit cohortele de ţânţari. Insectele atacă parcă şi mai agresiv decât acum trei luni, generând şi primul caz de infestare cu West Nile.

O femeie a simţit însă pe propria piele atacul nemilos al insectelor. Victima a fost diagnosticată cu infecţie provocată de virusul West Nile. „Pacienta din mediul rural a fost internată la Spitalul Victor Babeş, din Bucureşti, în perioada 21-30 august 2010, iar în prezent se află la domiciliu. Acum are tratament doar pentru diabetul de care suferă. Infecţia nu se transmite de la om la om şi nu există tratament pentru acest virus“, a precizat dr. Camellia Truică, medic epidemiolog.

Medicul a mai adăugat că tratamentul în astfel de situaţii se prescrie strict pentru simptomele pe care le are pacientul: la stare febrilă se recomandă antitermice, pentru durerile de cap se dau analgezice, iar pentru stările de vomă, antiemetice.

Zilele oraşului, sub asediu

Primarul oraşului, Nicolae Dragu ridică neputincios din umeri şi spune că nu sunt bani să repete operaţiunile de dezinsecţie , ci doar să continue încă două zile să împrăştie insecticidul deja cumpărat. „Vă spun sincer că nu avem bani să repetăm dezinsecţia. Cea de-a treia etapă de omorâre a insectelor se va desfăşura în perioada 20-23 septembrie, când vom sărbători Zilele oraşului“, a precizat Dragu.
Măcar atunci autorităţile locale speră ca oamenii să poată sta liniştiţi în aer liber şi să urmărească manifestările cultural-artistice. Edilul-şef mai spune însă că în lupta cu ţânţarii nesuferiţi, Primăria a pierdut teren deoarece inundaţiile au dat peste cap toate lucrările programate. „Noi am făcut dezinsecţie în paralel cu cei de la Silistra, însă inundaţiile au încurcat lucrurile“, a mai spus Nicolae Dragu.

Se înmulţesc rapid

De aceeaşi părere este şi Viorel Mihai, directorul SC „Steack House“ SRL din Amara, judeţul Ialomiţa, firma care a vândut insecticidal autorităţilor locale din Călăraşi. „ Nu a fost vina nimănui, vremea a îngreunat situaţia care era complicată din start pentru că existu multe focare. Orice substanţă ai folosi, la 5 zile după ploaie, se ridică o altă generaţie de ţânţari“, a spus Viorel Mihai. Primăria Călăraşi achiziţionat de la societatea din Amara, 2.400 de litri de substanţă anti-insecte pentru care a plătit 118.448 lei.

Insecticidul a început să fie împrăştiat în oraş încă din luna iunie, însă etapele de dezinsecţie nu au fost respectate întocmai, deoarece au fost zile când a plouat torenţial.

Fără rezultate

Tot directorul SC„Steack House“ SRL a atras atenţia că problema nu stă numai în zonele care au fost inundate şi au vegetaţie, ci şi în subsolurile blocurilor. „Nicăieri nu au fost rezultate notabile. La Brăila se repetă dezinsecţia, iar la Slobozia avem nevoie să se facă ordine în subsolurile blocurilor. Autorităţile locale au cerut ca locatarii să elimine toate focarele de infecţie“, a adăugat Viorel Mihai. Locuitorii oraşului spun că s-au obişnuit deja cu situaţia şi speră ca lucrurile să se rezolve de la sine odată cu venirea frigului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite