Călăraşi: Un milion de euro costă reabilitarea Poştei Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A funcţionat ca Poştă, Tribunal şi Casa Căsătoriilor, iar după 90 au locuit acolo mai multe familii de rromi care au degradat-o. Primăria are un proiect de reabilitare depus la Ministerul Culturii şi speră să obţină un răspuns pozitiv anul viitor pentru lucrările de refacere.

Clădire impunătoare  pe vremuri, aceasta a ajuns, în prezent, într-o stare deplorabilă la care au contribuit atât cei care s-au folosit de ea, şi care nu au efectuat nicio reabilitare, cât şi vitregiile naturii. Construită înainte de anul 1894, clădirea servea ca sediul poştei. Ulterior, în perioada comunistă, aici era sediul Tribunalului, după care a servit drept Casă de Căsătorii.

Datorită trecerii vremii, dar şi a faptului că acolo, după 1990 aici s-au instalat familiile de rromi, aceasta a ajuns într-un stadiu greu de descris. În perioada 2000-2004 s-a încercat declasarea clădirii pentru a putea fi demolată, însă Comisia de Patrimoniu nu a permis acest lucru. De atunci, a rămas împrejmuită de panouri înalte pentru ca nu cumva trecătorii fi răniţi de bucăţile de zidărie care se desprind, dar şi pentru a nu deveni loc de refugiu pentru oamenii străzii. 

Concesionare

Deşi în decembrie 2004, într-o şedinţă de Consiliu Local, imobilul a fost concesionat unei firme din Bucureşti, aceasta nu a reuşit decât să încurce şi mai mult lucrurile. După ce iniţial a curăţat clădirea, patronul firmei a decis să dărâme acoperişul. Direcţia de Cultură a făcut plângere în acel moment, iar procesul a durat doi ani, timp în care firma a renunţat să mai lucreze. „Am luat iniţiativa de a da în judecată această firmă. Nu au niciun drept să dărâme absolut nimic din imobil pentru că face parte din patrimoniul naţional“, spune referentul de specialitate în probleme de patrimoniu al Direcţiei de Cultură Călăraşi, Florin Rădulescu.

Dezastru

Fără acoperiş, fără geamuri, plină de moloz şi cu bucăţile de cărămidă ce se desprind zi după zi, e greu de crezut că va mai apuca marea reabilitare pe care primarul municipiului, Nicolae Dragu, o plănuieşte. Acesta spune că s-a efectuat deja un proiect ce presupune restaurarea la forma iniţială a clădirii şi transformarea acesteia în Muzeul Poştei. „Am depus deja un proiect de reabilitare Ministerului Culturii şi aşteptăm un răspuns. Cel mai devreme anul viitor vom afla dacă este inclusă pe lista ministerului pentru a se efectua aceste lucrări“, explică Dragu.

Proiect în aşteptare

Lucrurile par că vor dura destul de mult, având în vedere faptul că după acceptarea de către minister a reabilitării fostei Poşte, va trebui organizată o licitaţie, tot de către acesta, iar abia apoi se pot începe lucrările. „După ce este selectată, va avea loc licitaţia, după care mai durează vreo jumătate de an până la începerea lucrărilor. La licitaţie nu pot participa decât firme atestate, care afectuează astfel de reabilitări la clădiri de patrimoniu“, a mai adăugat primarul.  Pentru realizarea acestui proiect ar trebui alocat un milion de euro, bani pe care autorităţile speră să-l obţină.

File de istorie pierdute

Pentru că documentele ce atestau existenţa clădirii, dar şi istoria acesteia au fost distruse în urmă cu câţiva ani, nu s-au putut afla cu exactitate toate evenimentele ce au avut loc cândva acolo. „Nu există nimic clar referitor la fosta Poştă, totul este în ceaţă“, a declarat Nicolae Ţiripan, director la Arhivele Naţionale.
Mulţi călărăşeni îşi doresc ca această clădire ce a avut o importanţă deosebită să fie reabilitată şi să devină  muzeu. „ Aş fi tare bucuros dacă această clădire ar prinde viaţă pentru că este monument istoric“, spune Florin Rădulescu, referent de specialitate în probleme de patrimoniu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite