Călăraşi: Turmele de oi, la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi ciobanii vor fi puşi în gardă pentru a da alarmă dacă li se îmbolnăvesc animalele. Direcţia Sanitar-Veterinară(DSV)  începe verificarea tututor turmelor de oi aflate în transhumanţă, care vin şi iernează în Bărăgan, pentru a preveni apariţia focarelor de febră aftoasă.

Medicii veterinari iau toate măsurile, deoarece îmbolnăvirile din Bulgaria ne stau în „coastă“. „ Nu dorim să alarmăm cetăţenii, însă este necesar să fim pregătiţi.

Chiar mâine vom participa la o simulare la Constanţa unde vor fi punctate principalele etape de urgenţă care se impun în astfel de situaţii“, ne-a declarat dr. Cornelia Tâlpeanu, director executiv la Direcţia Sanitar-Veterinară. Toate primăriile din judeţ şi fermierii au fost informate depsre pericolul care paşte animalele, autorităţile fiind obligate să ia legătura cu toţi ciobanii care se află în judeţ.
Zoo, cu ochii-n patru

Nici Grădina Zoologică nu a scăpat din vizorul medicilor. Personalul de aici a fost informat cu privire la supravegherea cât mai atentă a animalelor. „E o probabilitate foarter mică să se îmbolnăvească vreun animal. Problema o reprezinta animalele libere. La noi toate sunt închise în padocuri. Şi nu permitem accesul nici câinilor vagabonzi sau patrupedelor care vin cu stăpânii“, ne-a declarat Cristian Tatavura, directorul Grădinii Zoologice. În parcul de animale, măsurile sunt permanente în ceea ce priveşte starea de sănătate a animalelor. „DSV ne-a atenţionat asupra pericolului care există, însă noi facem analize periodic, iar animalele sunt verificate în fiecare zi de un medic veterinar“, adăugat directorul.

DSV a început deja inventarierea tuturor truselor de recoltare, se verifică mijloacele de transport şi stocul de combustibil. „Trebuie să fim pregătiţi în orice moment pentru a interveni acolo unde se semnalează probleme“, a spus dr. Cornelia Tâlpeanu.

Vânătoarea, prima ţintă

Mai mulţi medici veterinari au fost desemnaţi să ia parte la toate partidele de vânătoare pentru a nu avea supriză să apară cazuri de boală la animalele sălbatice.„Avem în acest moment 8 medici desemnaţi care supraveghează partidele de vânătoare. Aceştia au în grijă zone bine delimitate de pe raza judeţului, 50-60 de kilometri. Dacă partidele de vânătoare se suprapun, există disponibili 4 medici de la DSV care pot interveni“, a adăugat dr. Tâlpeanu.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite