Călăraşi: Tomograful din spital funcţionează, dar este în... concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de luni, 6 septembrie 2010, medicul care efectuează examinările lipseşte două săptămâni, urgenţele fiind trimise la Bucureşti. Bolnavii cu probleme sunt nevoiţi să se deplaseze în Capitală sau să aştepte week-end-ul când un medic de la Constanţa ajunge la noi în oraş.

Deşi este funcţional de anul trecut, tomograful de la la Spitalul Judeţean mai mult stă. Momentan nu se pot efectua investigaţii gratuite pentru că nu există un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.  Doar cei internaţi, care au nevoie de analize suplimentare, beneficiază de examinare gratuită. Pe lângă acest inconvenient, de pe 6 septembrie 2010, medicul care efectuează examinările este în concediu.

Pentru urgenţe, bolnavii sunt nevoiţi să se deplaseze la Bucureşti sau să aştepte până sâmbătă şi duminică când un medic constănţean efectuează tomografii.  „Nu putem decât să revenim la vechea formulă, îi trimitem la Bucureşti unde pot beneficia şi de gratuitate pentru că noi nu avem încă încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate“, declară directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Victor Verinceanu.

Opinii diferite

Deşi acum trei luni fostul manager al spitalului, Ion Sfetcu dădea asigurări că oricine are o trimitere de la medicul de familie poate beneficia de tomografie gratuită şi că doar substanţa de contrast necesară se plăteşte, acum, actualul manager, Victor Verinceanu spune că tomograful se poate face gratuit doar de către cei care sunt internaţi în spital.

La Spitalul Judeţean din Călăraşi există singurul tomograf  din judeţ ce a fost pus în funcţiune anul trecut în luna mai. Momentan, se ştie sigur doar că de gratuitate beneficiază doar cei foarte bolnavi.

„Nu se pot face tomografii gratuite, indiferent de boala pe care o au pacienţii. Doar cei care sunt internaţi şi cărora suntem nevoiţi să le rezolvăm cazul, beneficiază de examinare gratuită pentru că sunt decontaţi banii pentru zilele de spitalizare“, explică dr.Victor Verinceanu. Nici măcar bolnavii cronici cu boli grave care necesită tomografii la intervale regulate de timp nu pot beneficia gratuit de examinarea computerizată.

Nemulţumiri

Bolnavii sunt nevoiţi să meargă o dată la 3 luni la Bucureşti pentru că tomograful nu este disponibil momentan decât cu bani. Persoanele bolnave sunt revoltate de ceea ce se întâmplă şi sunt de părere că doar la noi se pot întâmpla astfel de lucruri. „Ca de obicei nimeni nu răspunde pentru ceea ce face. De ce, dacă am tomograf la Călăraşi trebuie să plătesc? De ce nu se rezolvă această problemă? Se auzise de ani buni că se va aduce aici un tomograf, de ce nu au făcut demersurile la Casa de Sănătate?“, întreabă nemulţumit Nicu Cenuşă, un pensionar de 62 de ani, bolnav cronic.

Speranţe în primăvară

Directorul Spitalului, dr.Victor Verinceanu, spune că există o perioadă anume în care se poate face acest acord cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Abia anul viitor în primăvară putem să încheiem contractul prin care se vor deconta cheltuielile cu tomograful de către CAS. Am încercat să vorbim cu aceştia şi să facem cumva să ni se aloce nouă banii pentru Slobozia pentru că medicul lor este la noi acum, însă e doar în stadiul de discuţie. Acest lucru nu este posibil decât cu aprobare de la minister“, a precizat acesta.

Costuri

Pentru efectuarea unei tomografii un pacient trebuie să scoată din buzunar între 50 şi 150 de lei, în funcţie de zona examinată. „Aceste costuri nu includ şi substanţa de contrast pe care bolnavii trebuie s-o achiziţioneze singuri“, a spus Verinceanu. Acestea pot fi cumpărate din farmacii, iar preţul variază de la 105 la 155 de lei.



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite