Călăraşi: Titus Cristescu, inginerul pasionat de machete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima macheta a construit-o în anul 1952 când era elev, iar de atunci alte 14 au fost realizate cu măiestrie încât fiecare detaliu te poartă în lumea fascinantă a navelor.

Din dragoste pentru navigaţie, crearea machetelor l-a urmărit toată viaţă şi a încercat să nu facă acest hobby cunoscut tuturor. A încercat să se perfecţioneze de fiecare dată şi să adopte tehnici noi pentru ca obiectele în miniatură pe care le-a realizat să reflecte cât mai fidel realitatea. Spune modest că n-are nicun talent special care să-l ajute în realizarea navelor.  Adevărate bijuterii în miniatură, obiectele care îi ies din mâini decorează întreaga locuinţă.

„ Nu mi-a plăcut niciodată să fac paradă. Am considerat că tot ce fac este pentru sufletul meu şi pentru cei dragi mie, cu toate că, în prezent, aproape toate navele sunt expuse la Muzeul Dunării de Jos“, a spus Titus Cristescu.

Planuri originale

Acesta recunoaşte că orice ar putea să realizeze astfel de obiecte în miniatură dacă vrea cu adevărat. „ Nimeni nu are dreptul să spună nu pot. Suntem datori să ne depăşim limitelele şi să încercăm să ne facem viaţa frumoasă“, este de părere inginerul pensionar. Ca toate lucrurile să-i iasă ca la carte, căci este o persoană pretenţioasă, Titus Cristescu lucrează profesionist.

Are planuri originale ale navelor achiziţionate din Polonia şi Germania dinainte de 1989 când, pilot fiind la TAROM a cutreierat lumea. „ Oriundea mă duceam, cumpăram schiţe. Le am acasă pe toate, însă lucrez după copii xerox pentru nu doresc să se degradeze“, a precizat inginerul Cristescu.

Elita intelectualilor

„ În primul rând trebuie să te documentezi pentru ca dacă obiectele nu-ţi ies aşa cum arată originalul, degeaba munceşti. Este foarte important să înveţi limbajul marinăresc pentru că în niciun un plan n-o să găseşti vreodată indicaţii despre piesa x care se află în partea stângă sau cea dreaptă“, a spus inginerul Cristescu.

Poveste de viaţă

Deşi are o poveste de viaţă fascinantă, inginerul pensionar, mărturiseşte cu modestie că nu este nimic spectaculos în existenţa sa. Provine dintr-o familie de economişti care face parte din elita de intelectuali a oraşului Călăraşi. Tatăl, Dumitru, a fost primul contabil-şef al Băncii Naţionale, iar mama sa a lucrat tot în acelaşi domeniu. „Am avut nişte părinţi extraordinari care au ştiut să-mi insufle dragostea pentru artistic. Lor le datorez ceea ce sunt azi“, a adăugat Titus Cristescu.

Citiţi mai multe amănunte în cotidianul „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite