Călăraşi: Spitalul Judeţean funcţionează la cota de avarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţiile de neonatologie, endocrinologie, nefrologie, urologie şi terapie intensivă nu au niciun medic, iar unitatea sanitară are datorii de 9 milioane de lei.

Pentru toate secţiile importante din spital nu există medici specialişti. Managerul Spitalului Judeţean Călăraşi ameninţă că dacă va primi ordin de restructurare a personalului îşi dă  demisia. Spitalul judeţean Călăraşi are un deficit de 20 la sută în privinţa angajaţilor. În prezent, spitalul are 848 de salariaţi.

Locuri de muncă vacante există , dar sunt blocate şi nu se pot face angajări, deşi spitalul are nevoie de personal. În prezent la 25 de paturi lucrează un medic, 5 asistente şi 5 infirmiere. Din cauza lipsei de anestezişti operaţiile nu se pot face la Spitalul Judeţean Călăraşi, iar pacienţii sunt trimişi la alte spitale din judeţele vecine sau la Bucureşti. De asemenea, secţiile de neonatologie, endocrinologie, nefrologie, urologie şi terapie intensivă nu au niciun medic.


„Se închide spitalul“


Managerul Victor Verniceanu se aşteaptă să primească hârtie de la Ministerul Sănătăţii pentru a disponibiliza personal. „Să vină ministrul să dea afară din personal, pentru că eu nu pot să fac aşa ceva, ţinând cont de faptul că din cauza tăierii cu 25 la sută din salariu mulţi dintre angajaţi încearcă sa îşi gasească un loc de muncă în străinătate, unde sunt plătiţi mult mai bine“,  a declarat managerul Victor Verniceanu. „Dacă voi fi nevoit sa dau afară am sa-mi dau demisia, deoarece spitalul nu are suficient personal şi în situaţia de a disponibiliza ar trebui să se închidă spitalul“, adaugă medicul.

La secţia de Terapie Intensivă cadrele medicale refuză să lucreze fiindcă munca este foarte solicitantă. Doi medici bulgari sunt plătiţi de Spitalul Judeţean Călăraşi pentru a face gărzi când au liber. Luna trecută, au fost o singură dată în unitatea sanitară. Probleme cu personalul sunt şi la Radiologie şi la laboratorul de analize medicale.

La camera de gardă în fiecare moment al zilei este aglomerat. „Mă descurc cu personalul, dar se poate şi mai bine dacă am fi mai mulţi. Suntem foarte aglomeraţi, sunt zile în care nu apucăm nici să mâncăm, şi chiar dacă am putea să angajăm nu  cred că ar veni cineva din cauza salariului. Dacă nu aveam copil plecam să lucrez în străinătate unde sunt plătiţi mult mai bine, dar pentru că nu pot să  plec încerc să mă descurc aici şi sper că vor veni vremuri mai bune“, spune Marcela Ene, asistenta-şefă de la camera de gardă.

Nemulţumiri


Salariile angajaţilor urmează să fie tăiate, iar bonurile de masă nu au mai fost primite de câteva luni. Un medic rezident câştigă 1.500 de lei iar un medic primar cu tot cu sporuri are un venit de 3.000 de lei.
În prezent, spitalul are o datorie de 9 milioane de lei. Deocamdată nu sunt probleme cu furnizorii de medicamente sau de materiale sanitare. „În prezent furnizorii ne trimit ce ne trebuie, iar eu încerc să îi plătesc ca să nu avem probleme cu pacienţii“, spune directorul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite