Călăraşi: Silvian Baltac, geniul din Olteniţa, medaliat cu argint la chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 12 medalii la ediţia de anul acesta a Olimpiadei Internaţionale Pluridisciplinare Tuymaada obţinute de echipa României, una dintre ele a fost câştigată de călărăşeanul Silvian George Baltac la chimie.

Competiţia s-a desfăşurat în perioada 7-14 iulie 2010, în Irkutsk (Yakuţia, Siberia Orientală). Silvian Baltac are însă şi alte performanţe la activ. În luna aprilie 2010, la Goteborg, în Suedia a luat prima medalie de argint. “Olimpiada a constat în două probe practice, fiecare cu durata de patru ore, în fiecare echipă fiind trei membri; un chimist-eu, un fizician şi un biolog. Eu am lucrat alături de colegii mei, Diana Ivănoiu - Colegiul Naţional Zinca Golescu- Piteşti şi Mihai Răcoreanu – Colegiul Naţional Vasile Alecsandri- Galaţi. Cealaltă echipă participantă din ţara noastră a câştigat aurul. Sunt foarte încântat de performanţele noastre, iar acest lucru ne motivează şi mai mult pentru a studia”, a spus elevul.

George Silvian Baltac , elev în clasa a –XI-a la liceul Nicolae Basarab din Olteniţa a obţinut şi o menţiune la Olimpiada Naţională de Chimie.

Totul a început în 2003

Deşi spune, cu modestie, că nu-i aşa de greu să iei o medalie, Silvian, în vârstă de 17 ani, recunoaşte că lucrează şi câte 5-6 ore pe zi, înainte de concursuri. “Studiez chimia din pasiune, lucrez în fiecare zi şi în alte domenii, dar totul începe şi se termină cu chimie”. Şi nu este de mirare acest lucru, având în vedere că “microbul” l-a prins de foarte mic, în familie.

Începe să ne povestească amuzat:“ Mama mea este profesor de chimie, a predat şi la liceu, acum este la gimnaziu, iar  în 2003 s-a înscris la gradul didactic I. În acea vreme, eu eram elev în clasa a III-a. Anul următor a început să-şi redacteze lucrarea, dar nu avea  prea multe cunoştinte pentru a-şi scrie formulele şi ecuaţiile chimice în Word, pe calculator. Mi-a cerut ajutorul şi de aici a pornit totul. Asa a învăţat mama să scrie la calculator şi eu să vad pentru prima dată formule si ecuatii chimice”.

Lecţii în avans

Restul, se pare că a venit de la sine. Cu muncă multă şi în permamentă cu dorinţa de a-şi depăşi limitele, dar şi cu sprijin familial pe măsură. Concursurile şi olimpiadele la care a participat au făcut din Silvian, elev în clasa a XI-a la liceul Teoretic "Neagoe Basarab", secţia Matematica-Informatică-Intensiv Engleză, să-şi dorească să ştie şi mai multe.

Pentru el, nimic din ce se studiază în clasele a –XI-a şi a -XII-a, la chimie sau fizică, nu mai este un secret. Cristian Lichiardopol, profesor de matematică şi directorul liceului unde învaţă Silvian, i-a fost de mare ajutor, predându-i în avans, cunoştinţele de care avea mare nevoie pentru pregătirile de la olimpiade. Cel mai bun profesor însă rămâne mama sa, dar doar până la un anumit punct.

“ Peste un anumit nivel nu te mai poate ajuta mai nimeni, mă refer la profesorii de liceu. La şcoală se abordează doar programa, nicidecum subiecte de performaţă şi doar studiul individual a făcut ca eu să am astfel de rezultate. M-au ajutat foarte mult şi taberele de chimie la care am participat şi profesorii universitari de la lotul olimpic”.



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite