Călăraşi: Scump la service, gratis acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sută de lei costă, fără cauciucuri, pregătirea maşinii pentru sezonul rece.  Pentru a scăpa de plata manoperei, şoferii preferă să facă singuri schimbul de soluţie de spălat parbrizul şi antigel. La cauciucuri, nimeni nu se mai gândeşte!                                

Principalele măsuri ce trebuie luate pentru evitarea unor evenimente neplăcute sunt înlocuirea apei din radiator cu antigel, verificarea sistemului de direcţie, a gradului de uzură al anvelopelor de iarnă, a sistemului de încălzire şi climatizare. De asemenea, conducătorii auto trebuie să achiziţioneze lanţuri antiderapante şi să schimbe lichidul pentru curăţarea parbrizului cu unul rezistent la temperaturi sub 0 grade Celsius.

Pentru a schimba apa din radiator cu antigel, puteţi merge la un service autorizat. „Trei litri de antigel costă în jur de 70 de lei, verificarea sistemului de direcţie, a anvelopelor şi a sistemului de încălzire şi climatizare fiind făcut gratuit la noi la service“, spune administratorul unui service auto, Aurelian Sărăcilă. Schimbarea lichidului de curăţare a parbrizului cu unul rezistent la îngheţ este, de asemenea, gratuită, iar soluţia nu costă mai mult de 10.

Peste 800 de lei

Şoferii vor cheltui peste 800 de lei pentru a-şi echipa maşina corespunzător, incluzând şi achiziţionarea cauciucurilor. Sumele pe care trebuie să le scoată din buzunar variază în funcţie de autoturismul pe care îl deţin. Astfel,pentru un cauciuc de iarnă la o maşină Logan plătesc peste 175 de lei.

Pentru maşinile Opel, cauciucurile costă între 205 şi 275 lei. Un schimb de ulei costă între 150 şi 300 de lei, lanţuri 105 lei, lichidul de parbriz costă 12 lei, cleştii de pornire 25 lei/set, lopata 30 de lei, antigel 8 lei, spray de dezgheţare 15 lei şi spray de pornire 14 lei.

Florin Lazăr şi-a achiziţionat cauciucuri la mâna a doua pentru a scăpa mai ieftin. Pentru patru cauciucuri şi montajul acestora, tânărul a plătit 350 de lei. Şi-a achiziţionat şi antigelul şi l-a schimbat singur. „Am ales să-mi cumăr cauciucuri de la mâna a doua pentru că cele noi sunt prea scumpe. Nu aş fi avut de unde să dau atâţia bani“, spune Florin.

Anvelopele mai aşteaptă

Pentru a-şi schimba anvelopele cu unele pentru iarnă, Ionuţ Matei ar fi trebuit să scoată din buzunar între 800 şi 1.000 de lei. Pe lângă costul cauciucurilor, şoferii trebuie să achite şi mâna de lucru care variază între 30 şi 40 de lei pentru fiecare anvelopă în parte. „Achiziţionarea anvelopelor de iarnă este destul de costisitoare.

Din punct de vedere al siguranţei este un lucru bun, însă din punct de vedere financiar reprezintă o cheltuială greu de suportat“, spune Ionuţ Matei, conducător auto. Pentru că legea care îi obliga pe şoferi să achiziţioneze cauciucuri de iarnă a fost amânată până la anul, mulţi preferă să mai aştepte. „Nu mi-am cumpărat cauciucuri pentru că s-a amânat legea. Dacă era obligatoriu, aş fi luat. De la anul mă gândesc să cumpăr şi eu“, spune Ionuţ Matei.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite