Călăraşi: Primăria Grădiştea nu şi-a mai plătit angajaţii de patru luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Grădiştea nu şi-a plătit angajaţii de mai bine patru luni din cauza neîncasării impozitelor şi taxelor locale. Autorităţile locale au de plătit 190.000 lei pentru cele patru luni restante.

Angajaţii Primăriei comunei Grădiştea nu şi-au mai primit salariile din luna martie 2010. Anul acesta repartizarea sumele defalcate provenite din TVA se va face în trimestrul IV pentru că aşa a hotărât Guvernul României. Pentru aceasta, comuna Grădiştea ar fi trebuit să primească 390.000 lei, însă din cauza austerităţii bugetare s-au stabilit ale priorităţii. „Numai de pe terenurile aflate în administrarea Academiei Române avem de încasat aproape 200.000 lei, impozitul aferent de pe cele 4.000 de hectare de teren agricol“, a declarat Alecsandru Boboc, primarul comunei Grădiştea. Până la această dată, Primăria Grădiştea a încasat doar 30% din impozitele şi taxele locale. Spre deosebire de alte localităţi, veniturile comunei Grădiştea provin din impozitele plătite de societăţi sau asociaţii care au ca obiect de activitate exploatarea terenurilor agricole . „Sunt foarte multe societăţi şi asociaţii agricole care, din cauza precipitaţiilor abundente, nu au reuşit să treiere recolta de grâu şi orz de anul acesta. Pe lângă acestea, la grâu a apărut fenomenul de încolţire, ceea ce diminuează calitatea acestui produs şi inevitabil, apar şi probleme la comercializarea grâului“, a declarat Alecsandru Boboc, primarul comunei Grădiştea .

18 angajaţi pleacă acasă

Neajunsurile de ordin financiar, generate de actuala criză economică, au lovit tot în funcţionarii şi angajaţii primăriilor. Pe lângă acest fapt, angajaţii de la Primăria Grădiştea vor avea salariile diminuate şi cu 25% .Tot de luna viitoare, 18 angajaţi ai Primăriei Grădiştea vor fi concediaţi de către autorităţile locale. „Marea problemă este că sunt nevoit să concediez oamenii de care avem cea mai mare nevoie “, a declarat, supărat, Alecsandru Boboc. Concedierile vor viza Ansamblul „Brâuleţul“, serviciile de Salubritate, de Pază şi de alimentare cu apă potabilă a satelor comunei.  Comuna Grădiştea este străbătută de 64 de kilometri de conducte de alimentare cu apă potabilă şi numai pentru a asigura funcţionarea în condiţii optime a serviciului de alimentare cu apă sunt necesari 12 angajaţi. Deocamdată, serviciul respectiv are numai 8, din care, mai bine de jumătate vor trebui concediaţi de autorităţi, conform noilor acte normative elaborate de Guvern. „Am cheltuit foarte mulţi bani ca să dotăm serviciile de salubritate şi apă cu utilaje de ultimă generaţie, iar acum va trebui să renunţăm la ele. Privatizarea acestor servicii ar costa administraţia mult mai mult decât acum “, a precizat Alecsandru Boboc.

La 12 km de oraş

Comuna Grădiştea este situată în partea de Sud - Est a României şi sudul judeţului, pe soşeaua ce leagă municipiul Călăraşi de orasul Olteniţa, la o distanţă de 12 kilometri de primul. La trecerea din Câmpia Bărăganului spre luncă, dispuse pe marginea sudică a terasei Călăraşi, se afla satele Grădiştea, Cuneşti, Rasa şi Bogata, care fac parte din salba de aşezări întinse de-a lungul Dunarii. Toate acestea formează comuna Grădistea. Localitatea are 5.000 de locuitori şi are o desfăşurare de 11 kilometri, numai de-a lungul Drumului Naţional 31.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite