Călăraşi: Poliţiştii comunitari, undă verde la sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii locali vor putea opri maşini în trafic şi vor controla comerţul stradal
Poliţiştii locali vor putea opri maşini în trafic şi vor controla comerţul stradal

Agenţii vor opri maşini în trafic şi vor combate comerţul ilicit. Poliţiştii comunitari vor deveni poliţişti locali, însă vor avea mai multe atribuţii decât până acum, deşi sunt doar 64 în tot oraşul. În toamna acestui an, efectivele Poliţiei comunitare au fost decimate, fiind concediate 191 de persoane.

Poliţia va fi subordonată Primăriei, iar agenţii vor avea statut de funcţionari publici. Ei vor avea o rază largă de acţiune: paza obiectivelor, ordinea publică, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi comerţul stradal ilicit
       
Agenţii aşteaptă cu nerăbdare schimbările ce le vor da un alt statut şi o mai mare prestanţă. „Noi aşteptăm de mulţi ani aprobarea legii. Dacă va intra în vigoare, e un lucru foarte bun pentru că avem o arie mai amplă de acoperit. Vom putea opri spre exemplu şi maşinile de mare tonaj în trafic, care nu au dreptul să circule în oraş, îi putem controla şi ne putem asigura că respectă prevederile legale“, declară agent principal Gheorghe Pantea, poliţist comunitar.

Agenţii sunt bucuroşi că vor avea mai mult de lucru. Vor putea face ordine în trafic, pe drumurile publice, vor urmări să se respecte protecţia mediului, disciplina în construcţii şi vor combate comerţul stradal ilicit. „Ştim că vom avea un altfel de statut. Înainte, deşi participam la acţiuni în colaborare cu Poliţia Rutieră şi eram cumva subordonaţi lor, acum avem autoritate şi putem acţiona singuri“, declară agent superior Cristian Moise.  

Deşi aria de acţiune va fi mult mai mare, agenţii de poliţie nu sunt speriaţi, din contră abia aşteaptă să „intre“ în pâine. „De cinci ani avem mereu acţiuni desfăşurate în colaborare cu Poliţia Română, de aceea putem spune că suntem deja pregătiţi şi ştim ce avem de făcut “, spune agent principal Gheorghe Pantea.

Un poliţist la o mie de locuitori

De la începutul anului, un număr de 191 de poliţişti comunitari au fost daţi afară, în prezent fiind angajaţi la Călăraşi doar 64 de agenţi. Începând cu 1 ianuarie 2011, intră în vigoare legea Poliţiei Locale, iar fiecare Primărie trebuie să se organizeze pentru a crea un climat de siguranţă pentru populaţie. „Aşteptăm normele de aplicare şi regulamentul cadru de organizare. În prezent avem 64 de agenţi de poliţie, deci suntem în grafic, pentru că trebuie să existe un poliţist la 1.000 de locuitori“, declară Daniel Anghel, directorul poliţie Comunitare Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite