Călăraşi: Peştele, meniul de Buna-vestire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre bucuria comercianţilor, pescăriile au fost luate cu asalt de gospodinele care au ales să gătească peşte pentru a marca această sărbătoare.

„Am adus o tonă de peşte, iar cererea este în continuare foarte mare. Ne bucurăm că avem clienţi care ne calcă pragul. Oamenii ştiu că pot găsi la noi marfă proaspătă şi de calitate“, ne-a spus Florian Trandafir(50 de ani), asociat la unul dintre magazinele din Piaţa Big.

Încă de la primele ore ale dimineţii, clienţii s-au aşezat la rând pentru a cumpăra peşte. Au şi de unde alege. Oferta este bogată: caras, crap românesc, novac, scrumbrie, şprot, macrou şi hering. Preţurile pornesc de la 5 lei kilogramul şi ajung la 16,50 lei. „Cel mai bine s-au vândut carasul şi novacul, dar şi scrumbia proaspătă“, a precizat administratorul Trandafir.

Preparare rapidă

Elena Ion(63 de ani), pensionară, a cumpărat novac. Femeia spune că în fiecare an s-a pregătit cum se cuvine pentru această sărbătoare. „Suntem creştini şi la o zi aşa de mare consumăm peşte pentru că este dezlegare. Eu am ţinut şi postul şi o astfel de zi nu poate trece fără preparate din peşte. Este un meniu uşor şi care se prepară repede“, a spus femeia.

Gospodina spune că va pregăti pentru familia sa un meniu consistent. „Pentru că peştele este măricel din căpăţâni voi pregăti o ciorbă, iar restul merge la prăjit. Cu mujdei şi mămăliguţă caldă este un deliciu“, a precizat Elena Ion. Preotul Paul Tudorache spune că pe 25 martie se consumă peşte, deoarece sărbătoarea este considerat un praznic împărătesc. „Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca cu bucurie această mare sărbătoare“, a precizat părintele Tudorache.

Aparat de fabricat gheaţa

Comercianţii spun că aşteaptă vânzări la fel de mari şi de Florii, cu o săptămână îaninte de Paşte. „Au crescut încasările, dar, sincer, ne aşteptam. Noi suntem firmă serioasă şi întotdeauna am avut clienţi. Avem două magazine în oraş, iar clientul este servit aşa cum îşi doreşte. Suntem singura societate din oraş care deţinem un aparat de fabricat gheaţă. Doar la Bucureşti mai vedeţi aşa ceva. Peştele trebuie păstrat doar pe gheaţă pentru a-şi păstra calităţile“, a mai spus Florian Trandafir. Comerciantul a mai precizat că s-a aprovizionat cu marfă de la Tulcea, dar şi din Grecia.

image

25 de lei un kilogram de icre

Pentru gospodinele care vor să pregătească o masă bogată, însă nu au prea mult timp la dispoziţie, pescăriile oferă şi salate de icre gata preparate. Cu 25 de lei kilogramul se pot cumpăra salate de icre cu ceapă, cu măsline şi cu ciuperci. De asemenea, se mai găsesc rulouri  şi macrou marinate- 24 de lei kilogramul, macrou afumat- 21 de lei kilogramul, şprot marinat-10 lei kilogramul şi hering marinat-23 de lei kilogramul.

Cei care doresc preparate exotice pot alege surimi vrac- 16 lei kilogramul şi crabi decorticaţi-50 de lei kilogramul. De asemenea, vânzarea merge foarte bine şi la carnea tocată din peşte din care se pot prepare o varietate de mâncăruri: chifteluţe, perişoare, ardei umpluţi şi chiar sărmăluţe.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite