Călăraşi: Peste 100 de hectare de teren, poluate cu smoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu s-au autosesizat şi au efectuat la SC Siderca SA un control de rutină unde au descoperit suprafeţe mari degradate de substanţe chimice.

De la falimentarea SC SIDERCA SA, zona a fost demontată bucată cu bucată şi vândută pe doi lei la fier vechi. Instalaţiile din sectorul chimic au fost distruse rând pe rând de hoţi, iar acum tot ce a mai rămas sunt mormanele de betoane şi de materiale toxice. În urma acestor distrugeri intenţionate şi necontrolate au rezultat o serie de  deşeuri lichide de natură necunoscută care afectează grav factorii de mediu.
„Am considerat necesară o intervenţie de amploare pentru a semnala problemele existente. În urma acestui control am trasat ca sarcini lichidatorului să solicite obligaţiile de mediu Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care se impun pe aceste locaţii“, a declarat Rareş Ionescu, prim comisar al Gărzii de Mediu Călăraşi.

Situri contaminate

Din cauza poluării excesive în această zonă a fostului Combinat Siderurgic, Uzina Cocsochimice a fost introdusă în anul 2007 pe lista siturilor contaminate. Această zonă poate fi contaminată şi cu alte substanţe poluante ce pot afecta grav apa, aerul şi solul. „În zonă pot fi chiar şi ape amoniacale şi benzen care duc la degradarea rapidă a mediului şi care pot afecta şi sănătatea oamenilor“, menţionează Rareş Ionescu.

Membrii comisiei de evaluare a zonei contaminate au găsit la faţa locului două depozite de mari dimensiuni, cu saci umpluţi cu o substanţă care se bănuieşte a fi perlită, un material ce era folosit la reparaţiile conductelor, pentru izolare, şi prezintă valori uşor ridicate de radioactivitate.

100 de hectare poluate

Pe tot amplasamentul comisarii gărzii de mediu au găsit deşeuri provenite din construcţii, depozitate direct pe sol. „Poluarea este foarte mare. De aceea am trasat   lichidatorului sarcina solicitării obligaţiilor de mediu, în termen de 60 de zile, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care se impun pentru toate locaţiile existente în perimetrul de care răspunde. Vom urmări respectarea măsurilor impuse şi a legislaţiei de mediu în vigoare“, a precizat prim comisar al Gărzii de Mediu Călăraşi, Rareş Ionescu.

Mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară Călăraşi“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite