Călăraşi: Pepenii româneşti, marfă rară, în Piaţa Big

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult aşteptaţii pepeni româneşti se lasă aşteptaţi anul acesta la Călăraşi. În piaţă, deşi mulţi comercianţi afirmă că pepenii sunt româneşti, majoritatea sunt aduşi din Grecia.

În zona noastră, bazinele în care se cultivă pepeni sunt Perişoru, Gheorghe Doja şi Scânteia. La Perişoru sunt plantate anual peste 1.000 de ha cu pepeni. La Piaţa Big sunt deja în jur de 12 comercianţi care şi-au aşezat marfa pe trotuarul din parcarea aflată în apropiere. Preţul acestora este de 2 lei pe kilogramul de pepene verde, iar pentru cei galbeni 4 lei.

Pepenii greceşti au umplut piaţa

La piaţă majoritatea comercianţilor se laudă cu pepenii româneşti, dar doar doi din producători au fost sinceri şi ne-au mărturisit că pepenii noştri încă nu s-au copt şi că trebuie să mai aşteptam vreo două trei săptămâni pentru a ne putea bucura de savoarea acestora. „Aşa zic toţi că sunt de la Dăbuleni, însă majoritatea sunt aduşi din Grecia sau din Turcia. Ai noştri se coc mai târziu, am o rudă din Dăbuleni care mi-a zis că pepenii sunt mari, dar pe interior sunt verzi.“, spune o produ

Criza afectează bostănăriile

Datorită preţului destul de mare călărăşenii nu prea se înghesuie să cumpere. „Oamenii sunt pur şi simplu îngroziţi, când se uită la televizor, pe toate canalele sunt numai reportaje despre criză, despre tăierea salariilor şi a pensiilor, toţi sunt ţinuţi în şah de aceste ştiri prea intens mediatizate. Bugetarii sunt speriaţi de tăierea salariilor şi nu mai scot nici un leu din buzunar, pensionarii la fel. Criza asta dacă n-ar fi fost trâmbiţată pe toate canalele TV ar fi putut fi suportată mult mai uşor“, spune Gheorghe Amariei, producător de pepeni din Călăraşi. 

Nu se cumpără, nu se vinde nimic

„În ritmul ăsta populaţia este obligată să tină de bani şi să nu mai investească în absolut nimic. Nu se mai cumpără, nu se mai vinde. Merge foarte prost, avem de plătit chirie şi amenzi pentru că nu avem casă de marcat şi contabil. Noi la cât profit avem, de unde să mai plătim contabil şi cum putem să stăm cu casa de marcat afară“, spune dezamăgit comerciantul.

Lubeniţele de Dăbuleni, la mare căutare

Gheorghe Amariei, moldovean de origine, producător din Călăraşi,  ne-a confirmat faptul aceştia sunt aduşi din Grecia şi că faimoşii pepeni de Dăbuleni au apărut, dar sporadic.  „Lubeniţele de la Dăbuleni au apărut, însă sunt foarte puţini. Sunt destul de mari dar nu s-au copt foarte bine, a plouat destul de mult şi a fost frig şi de aceea aceştia nu s-au copt. Am adus de la greci pepeni, n-avem ce face dacă ai noştri nu sunt gata“, spune comerciantul.

În două săptămâni mâncam pepeni de la noi

Omul spune că are câteva hectare cultivate cu pepeni la Alexandru Odobescu  care au crescut destul de mult însă datorită variaţiilor mari de temperatură de la zi la noapte aceştia nu sunt încă copţi. „Dacă se încălzeşte vremea în următoarele două săptămâni vom mânca pepeni şi de la noi din bostană.“, spune producătorul Gheorghe Amariei.




Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite