Călăraşi: Morţii din cimitirul Sf. Anastasia nu dau pace viilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii blocului J 10 de pe strada Aleea Constructorului nu mai au linişte. Morţii îi bântuie şi ziua şi noaptea.

Chiar sub balcoanele lor îşi dorm somnul de veci morţii din cimitirul Sf. Anastasia. Nenorocirea este însă amplificată de autorităţile locale care au decis să demareze lucrările de extindere a cimitirului, deoarece în oraş este criză de locuri de îngropăciune.

Nemulţumiţi de situaţia creată, aproximativ 40 de locatari ai blocului J 10 au semnat un tabel nominal în care îşi exprimă dezacordul faţă de acest lucru.„ Este inadmisibil aşa ceva. Avem o panoramă superbă din balcon. Morminte şi coroane. Măcar de-ar fi făcut un gard!“, ne-a spus, revoltată, Aurelia Kiru, în vârstă de 35 de ani, una dintre locatare.

Deşi au semnalat în repetate rânduri această problemă, oamenii sunt hotărâţi să continue demersurile. „Încercăm şi noi să tragem un semnal de alarmă, dar dacă Primăria asta vrea să facă, o să facă fără acordul nostru“, a precizat Florica Bucur, în vârstă de 40 ani, o altă locatară supărată.

Oamenii au ajuns aproape la disperare. Spun că vara este cumplit.„ Avem în apropiere şi calea ferată. Când trece trenul, din cauza trepidaţiilor, pamântul se surpă şi uneori nu poţi să stai de miros de cadavru“, spune o femeie, care nu doreşte să-şi dezvălui identitatea pentru că „ oricum nu ajută la nimic“.

Sesizări din 2007

Lucrările de extindere la cimitirul Sf. Anastasia au fost semnalate autorităţilor încă din 2007. Atunci o echipă a Inspecţiei Sanitare de Stat s-a deplasat la faţa locului, constatând că cele sesizate de locatari se confrimă. În răspunsul de la DSP se menţionează clar că „ în vederea evitării riscurilor pentru sănătatea publică şi a eventualului disconfort pentru locatarii din zonă, până la obţinerea tuturor avizelor, se interzice înhumarea cadavrelor umane la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de blocuri“.

Cu toate acestea, de două zile se lucrează de zor pentru înfiinţarea unor noi alei şi compartimentarea pentru locurile de veci. Muncitorii aflaţi la datorie pe un soare arzător nu ştiu mare lucru despre acte, avize şi legi. Oamenii spun că sunt în timpul programului şi că lucrează la extinderea cimitirului.

Varianta Primăriei

Autorităţile locale au însă altă variantă. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Călăraşi a declarat că se va extinde cimitirul pentru că nu mai sunt alte locuri de veci disponibile în oraş. „Credeţi că dacă, într-adevăr, nu ar fi fost documentele în regulă n-am fi primit măcar atenţionări, apostrofări sau amenzi de la cei care sunt în măsură să rezolve această problemă?“, a spus Luminiţa Năstase.

Mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară Călăraşi“.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite