Călăraşi: Mieii româneşti, bucate pentru arabi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Animalele crescute în ferma din Cuza-Vodă iau calea exportului. Apropierea sărbătorilor pascale transformă mieii în produse de lux. Fermierii evită să mai iasă cu marfa în pieţe deoarece este mult mai comod şi profitabil să vândă en-gros.

Botoşani: Arabii poftesc la mioriţele moldovenilor!

La aceasta se adăugă şi faptul că nu sunt sprijiniţi, iar legea o fac tot speculanţii. Mai în glumă, mai în serios, se anunţă şi scumpiri. 20 de lei va costa kilogramul de carne de miel. „Vânzare va fi pentru că oricine, cât de sărac este, tot va cumpăra carne. Cum o nuntă nu se face fără măsline şi caşcaval, nu se poate nici Paşte fără miel şi ouă", spune George Popa, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa ovinelor din judeţ.

image

Mieii crescuţi de acesta se vor transforma în bucate pe mesele străinilor şi doar câţiva dintre ei vor ajunge drob şi friptură pentru români. Chiar zilele acestea aşteaptă să vândă o nouă tranşă. 700 de capete ce vor lua drumul tărilor arabe.

„Am clienţi arabi care cumpără cu TIR-urile. Sunt foarte serioşi. Plătesc 11 lei pentru fiecare kilogram de carne în viu şi facem afaceri împreună deoarece am marfă de calitate. Sunt şi români care cumpără de la mine, iar mieii pleacă la export în Italia. Carnea de miel ajunge în Siria, Liban, Egipt, Iordania şi Arabia Saudită", ne-a declarat fermierul.

Totul sau nimic

George Popa are oieritul în sânge. Cele peste 2.000 de capete de oi şi capre din ferma de la Cuza-Vodă sunt mândria sa. A investit în animale şi în teren arabil tot ce a câştigat într-o viaţă de om. Peste un milion de euro.„Mi-a plăcut să-mi iasă totul ca la carte. Am ajuns să deţin 1.000 de oi din rasa Ţigaie şi 350 din rasa Merinos. Când am plecat pe acest drum, am avut o vorbă: totul sau nimic", spune fermierul. Deşi se confruntă cu numeroase probleme, George Popa n-a dat niciodată bir cu fugiţii.

image

Chiar dacă conduce un jeep Toyota, îi place să spună că este oier. Meseria sa de bază este lucrător comercial.„Sunt mândru că nu am făcut umbră degeaba pământului, iar animale sunt pasiunea mea. Îşi aminteşte cu nostalgie că a moştenit această dragoste pentru oi de la tatăl său şi a pornit afacerea în anul 1974 cu doar 80 de capete. În 1983 avea deja 260 de oi, iar Revoluţia din 1989 l-a găsit bogat: cu 500 de animale.

Ziua de muncă începe la 4,30

Chiar dacă doar ar trebui să-şi coordoneze afacerea şi să dea ordine, George Popa este zi de zi alături de mioarele sale. O ştie pe fiecare în parte din ce rasă face parte, când a fost cumpărată şi cu cât, când trebuie să fete şi ce-i place să mănânce.

image

„Am încercat să mă las de meserie, dar nu pot. Programul meu este acelaşi zilnic: trezirea la 4,30. Ajung acasă când dă Dumnezeu", spune fermierul. Spune că oieritul l-a învăţat din „mers" şi că sfaturile cele mai preţioase pentru această meserie le are de la tatăl său,  dar şi de la Niculae Farmache, un super-comerciant aromân de mioare. „Nea Niculae mi-a zis o vorbă pe care n-o voi uita. Dacă eşti sănătos tun, cumpără oi şi angajează ciobani. Sigur te vei îmbolnăvi", ne spune, zâmbind, George Popa.


Ajutoare de nădejde


Ferma pe care o deţine şi la administrarea căreia este sprijinit de cei trei copii: gemenii Marius Răzvan şi Florin Cătălin, ambii de 34 de ani şi Aurelia Vasilica(30 de ani) se întinde cât vezi cu ochii. „ Este muncă titanică, dar sunt şi satisfacţii. Cel mai mult mă bucur când reuşesc să cumpăr animale pentru a împrospăta efectivele. Am dat recent 25.000 de lei pe 30 de oi. Întotdeauna am fost aşa. În 1986, de exemplu, am cumpărat 105 oi din rasa karakul de la Botoşani pentru care am plătit o avere. 3.000 de lei pentru o oaie şi 18.000 pentru un berbecuţ", ne spune Popa, zâmbind.

Meniu zilnic


Deşi sunt greu de găsit, George Popa are ciobani care îngrijesc oile non-stop. „Trăim vremuri în care carnea de cioban e mai scumpă decât cea de inginer. Este o meserie grea şi mulţi preferă să stea acasă şi să aştepte ajutorul social", precizează fermierul. În timp ce ne arată efectivele de animale pe care le deţine, făcând un tur de forţă printre saivanele pline cu oi, miei, berbeci, capre şi iezi, George Popa ne explică şi cum sunt hrănite.

image

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului „Adevărul de Seară" Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite