Călăraşi: Marţişoare din coji de portocale şi seminţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectele au fost expuse până ieri în foaierul Consiliului Judeţean. Cele 400 de mărţişoare unicat create din lut, coajă de fistic sau seminţe şi ambalaje reprezintă munca şi imaginaţia a 33 de copii.

Florica (16 ani) este una din tinerele de la Centrul de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie „SERA“care a realizat frumoasele mărţişoare. Chiar dacă majoritatea copiilor din centru nu au familie, aceştia dau dovadă de un talent şi o măiestrie unică. Felul în care sunt îmbinate cele mai mici bucăţele de hârtie pentru a realiza o floare, un ghiocel, o steluţă sau o buburuză, demonstrează că aceştia deţin abilităţi rar întâlnite, dar şi răbdare, dăruinţa şi, de ce nu?, îndemânare. „În funcţie de modelul realizat, timpul necesar este de 15-30 de minute“, spune Florica, una din adolescente.  

Nu se aruncă nimic

Pentru că nu deţin resurse, tinerii profită chiar şi de ambalajele de la cutiile de bomboane sau de coaja de portocală uscată. Mărţişoarele sunt confecţionate din materiale de toate tipurile: hârtie creponată, lut, ojă de unghii, pentru a da culoare şi strălucire, scoici, coajă de fistic, alune, sâmburi, seminţe, materiale textile, mărgele, paiete, cartoane sau flori şi frunze uscate. Absolut nimic nu se aruncă. „Trandafirii din lut sunt cei mai greu de realizat şi se mai întâmplă uneori să nu ne iasă “, spune Florica.

Nepreţuite

De regulă, copiii oferă mărţişoarele, profesoarelor sau colegelor şi celor dragi lor, în semn de recunoştinţă. În acest an, ele pot şi admirate şi cumpărate. „Nu am pus un preţ pentru că au fost realizate de copii în timpul lor liber, în cadrul proiectului Dezvoltarea deprinderilor de viaţă independente. Cine doreşte să le cumpere dă cât crede de cuviinţă. Banii le revin copiilor, bineînţeles, pentru că ei s-au chinuit să le realizeze“, ne-a declarat Mariana Savu, directorul centrului SERA. Aceasta este foarte mulţumită de îndemânarea şi talentul copiilor, motiv pentru care a decis să-i sprijine în acestă activitate şi să realizeze, alături de o altă colegă, expoziţia cu vânzare a mărţişoarelor.

Tablou pe sac de rafie

Copiii sunt foarte îndemânatici şi au o imaginaţie extrem de bogată. Aceştia pot realiza tablouri, brăţări împletite, decupaje migăloase ce arată fantastic şi împletituri. La SERA am găsit şi un tablou realizat pe un sac de rafie.

Chiar dacă materialele folosite nu sunt scumpe, unii dintre noi le punem la coş, copiii au reuşit să le dea valoare. Aceştia realizează şi tablouri pe sticlă, desene şi felicitări unice, dar şi pomişori din lut şi mărgeluţe. „Sunt mândră de copiii noştri, de aceea, încercăm să-i include în cât mai multe activităţi şi să-i canalizăm pe ceea ce le place“, a precizat Mariana Savu.
 
Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite