Călăraşi: Mănăstirea Plătăreşti, loc sfânt de 360 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în anul 2003, biserica mânăstirii Plătăreşti a fost singura din ţară şi din lume cu hramul „ Sfântul Mare Mucenic Mercurie“. Această biserică are o vechime de peste 360 de ani.

Biserica Sfântul Mercurie din satul Plătăreşti îşi are numele de la primul egumen grec al mânăstirii, Plastara. Această mânăstire, ctitorie a domnitorului Matei Basarab, este una dintre cele mai frumoase monumente istorice  din secolul al XVII-lea.

Mânăstirea a fost ridicată de domnitorul Matei Basarab pentru pomenirea celor căzuţi în lupta de la Nenişor- Armăseşti, data ctitoriei fiind anul 1640, la scurtă vreme de la victoria de la Nenişor. Pisnaia bisericii, săpată în piatră şi aşezată deasupra uşii de la intrare, este primul izvor scris care dă informaţii despre mânăstire.

Devastată de otomani                  

La sfârşitul secolului al- XVIII-lea, în clădirile mânăstirii aveau sediu trupele austriece şi apoi trupele ruseşti, care se luptau pentru ocuparea cetăţilor turceşti de la sud de Dunăre. Între 1802 şi 1838 turla de naos a căzut, ulterior executându-se un turn orb pe baza fostei turle şi un al doilea turn peste cele patru calote ale pronaosului şi pidvorului.

Trupele bulgare şi germane au distrus cea mai mare parte a bunurilor, iar arhiva mânăstirii a fost pusă pe foc.
 Între anii 1960 şi 1989, în timpul regimului comunist , mânăstirea este transformată în spital, biserica delimitată de restul ansamblului printr-un gard, rămânând ca biserică de parohie.
 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite