Călăraşi: Asociaţia MaiMultVerde amenajează un parc în cartierul „Doi moldoveni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călărăşenii se pot relaxa, de la sfârşitul acestei luni, într-un nou parc în zona„Doi moldoveni“, amenajat pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.

Autorităţile locale au pus terenul la dispoziţia Asociaţiei MaiMultVerde, implicându-se astfel în proiectul care se derulează la nivel naţional privind extinderea spaţiilor verzi. „ La noi în oraş nu ducem lipsă de verdeaţă, din contră ne situăm pe locul 3 în ţară cu o medie de 17,8 metri pătraţi pe cap de locuitor.

Proiectul iniţiat de MaiMultVerde mi s-a părut interesant şi am oferit tot sprijinul pentru realizarea lui“, a declarat Nicolae Dragu, primarul oraşului.
La sfârşitul lunii septembrie, asociaţia are pe listă inaugurarea noii zone verzi de la Călăraşi. „ Proiectul nostru debutează cu deschiderea unui parc la Ploieşti, pe data de 14 septembrie, după care urmează Alexandria şi Călăraşi“, a precizat Anamaria Bogdan, manager comunicare MaiMultVerde.

Locul 3 pe ţară

Locurile de joacă şi spaţiile verzi vor fi amenajate, pe cheltuiala Asociaţiei, pe o suprafaţă de 600 metri pătraţi pusă la dispoziţie de autorităţile locale. Noul loc de relaxare va fi inaugurat pe 28 septembrie 2010 şi face parte dintr-un proiect naţional care urmăreşte extinderea spaţiilor verzi,  până la 26 metri pătraţi/cap de locuitor, potrivit recomandărilor europene. „La Călăraşi, locuitorii beneficiază în medie de 17,8 metri pătraţi de verdeaţă. Eu cred că stăm bine, ne clasăm pe locul 3 în ţară, după Iaşi şi Braşov“, a adăugat primarul Dragu.

Echipamente ecologice

Iniţiatorii proiectului au identificat deja zona pe care urmează să fie plantaţi arbori, arbuşti şi gazon şi unde se vor instala echipamente de joacă pentru copii şi mobilier urban realizat din plastic reciclat obţinut din PET-uri. Astfel, precizează Anamaria Bogdan, amprenta de carbon va fi inferioară folosirii unor materialelor clasice precum lemnul.

La concurenţă cu Speranţa

Noul parc din zona„ Doi moldoveni“ va fi amenajat la aproximativ 10 metri distanţă de o altă zonă destinată relaxării, de pe strada Muşeţelului. Este vorba despre parcul,uitat, o bună bucată de vreme de autorităţi, numit paradoxal, Speranţa.  De curând, toboganele şi leagănele din fier, aflate într-o stare deplorabilă, au fost recondiţionate.

Locuitorii din zonă sunt încântaţi de amenajarea unui loc de relaxare, însă sunt siguri că va fi devastat la fel ca şi celelalte spaţii de joacă din oraş. „Este lăudabilă iniţiativa, dar cred că ar trebui să asigure şi paza zonei pentru a ne putea bucura zi de zi de verdeaţă. La noi totul se distruge imediat“, a spus Rodica Prodan, pensionară.

Sănătatea, pe primul plan

În ultimii ani în România, susţine Asociaţia MaiMultVerde se observă o reducere drastică a spaţiilor verzi din oraşe, fie ele de utilitate publică (parcuri, grădini, spaţii de joacă), fie zone de verdeaţă în apropierea  străzilor şi marilor bulevarde.
„Reducerea spaţiilor verzi are impact asupra calităţii aerului şi a vieţii locuitorilor din aceste zone. Conform standardelor europene, până în anul 2013 fiecărui locuitor al oraşelor din România trebuie să-i revină 26 metri pătraţi de spaţiu verde, norma de care depinde sănătatea oamenilor“, a adăugat Anamaria Bogdan.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite