Călăraşi: La limita supravieţuirii în cartierul FNC-Livadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi călărăşeni îşi înalţă case în zonele mărginaşe, unde plătesc pentru concesiuni sume mari, dar fără să aibă curent, canalizare şi apă.

Vasile Tudor locuieşte pe strada Dacia din Cartierul FNC-Livadă de mai bine de 10 ani de când a rămas fără serviciu. Pentru locul de casă concesionat de la Primărie plăteşte în medie 5.000 lei pe an, deşi nu beneficiază de nici o utilitate . „Eu am alimentare cu energie electrică de la motelul aflat în vecinătate , apa nu curge decât foarte greu, pentru m-am racordat la o conductă de o jumătate de ţol şi când eu deschid robinetul, ceilaţi aşteaptă o zi întreagă la coadă“, a declarat Vasile Tudor, locuitor în cartierul FNC -Livadă .

Aprovizionare cu găleata

Majoritatea vecinilor lui se alimentează de la cei mai înstăriţi, iar apa potabilă este cărată cu găleata sau bidonul tot din gospodăriile celor care au reuşit să se racordeze ca în cazul familiei Tudor, care de nevoie, s-a racordat la o conductă secundară. „Eu sunt un norocos, am doar un copil. Lucrez fierărie alături de tatăl meu. Împreună am înjghebat o gospodărie unde cresc un cal, porci, păsări din care îmi asigur hrana pentru familie“, a mărturisit Vasile Tudor.

Comerţ cu sticle

Lângă el stă un rrom spoitor, Fănel Nicolae, 49 de ani originar din Roseţi. Despre el vecinii spun că este un ămărăştean cu 6 copii care a reuşit construirea unei locuinţei din BCA cu ajutorul banilor strânşi de cel mai mare fecior al său. El îşi duce traiul din banii pe care îi primeşte din vânzarea  sticlelor de plastic.

Face trei transporturi pe zi la punctele de colectare şi cu banii primiţi asigură pâinea pentru cei 5 copiii minori aflaţi acasă.„Fiu meu a fost la Italia şi a venit cu banii pentru casă. Dacă nu era el, nu reuşeam să plecăm nici azi din Roseţi“ , a declarat Fănel Nicolae, vecin cu Vasile Tudor în cartierul FNC- Livadă.

Sacii salvatori

Spre deosebire de vecinul său, Fănel Nicolae nu îşi permite racrodarea la alimentarea cu apă şi nici la energie electrică, iar de canalizare nici nu poate fi vorba. Din banii pe care îi adună din vânzarea pet-urilor colectate de prin oraş abia dacă se încumetă să cumpere o dată la lună câte doi saci, salvatori, de cartofi din care le găteşte soţia sa Tanţa , ocupată doar cu creşterea plozilor.

Sistematizare, după buget

La nici 50 de metri de casa acestuia, pe stradă îngustă cu nume necunoscut,    locuiesc cei din familia lui Costel Costache . Casa lui este tot din chirpici, destul de mică pentru familia lui atât de numeroasă. Într-o aplecătoare de numai câţiva metri pătraţi locuiesc cinci copii şi doi adulţi. „Ne-am mutat aici în urmă cu vreo câţiva ani, după ce ani de zile am locuit în localitatea Vărăşti. Mama mea a luat aici o limbă de loc şi aşa am am ridicat încăperea asta din chirpici, “ a declarat Costel Costache, locuitor în cartierul FNC-Livadă.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite