Călăraşi: La Silistra, în supermarketuri şi restaurante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călărăşenii aleg să dea „o fugă“ în Bulgaria să se aprovizioneze decât să meargă la piaţa din oraş. De ani de zile, călărăşenii îşi fac cumpărăturile peste graniţă, în oraşul vecin, Silistra, din Bulgaria, reuşind o economie de câţiva bănuţi la alimentele de bază.

Oraşul Silistra este situat pe malul Dunării şi oferă posibilităţi inepuizabile de cumpărături pentru călărăşeni. Spre deosebire de supermarket-urile din România, o tură pe la magazine Silistra nu te va lăsa fără niciun leu în buzunare. Preţurile sunt ceva mai  mici, atât la localurile, cât şi la supermarketurile Billa.

Cei care vin la Silistra, la fiecare sfârşit de săptămână, se întorc acasă cu genţile doldora de specialităţi, iar cheltuiala nu depăşeşte o sută de lei. Nici ofertele localurilor unde se mânâncă bine nu sunt de refuzat. În supermarket-uri se găsesc produse accesibile tuturor. Spre deosebire de magazinele româneşti, unde în preţul produsului este inclus un TVA de 24%, la bulgari acesta nu depăşeşte 20 de procente.

188,00 lei, dintr-un foc

Alimentele de bază costă la noi, după cum urmează: un litru de lapte -3,30 lei, ulei- 4,90 lei, zahăr -3,50 lei, făină- 2,00 lei, iaurt -2 lei, paste- 2,10 lei, orez- 4,60(la ofertă), suc de roşii- 6,00 lei, conserve-3,6o lei. La Călăraşi, un kilogram de salam bun porneşte de la 12,00, iar cel de cârnaţi ajunge şi la 16,00 lei. Carnea de pui costă 8 lei kilogramul, în timp ce cea de porc se vinde cu 15,00 lei.

La bânzeturi, preţurile variază: 12,00 lei kilogramul cea de vacă, 15,00 lei de oaie, iar o sticlă de vin se poate cumpăra cu 10,00 lei. La capitolul detergenţi, din magazinele din oraş, cumperi dero automat, 3 kg la 28,00 lei, produse de curăţat gresia, faianţa şi aragazul cu 25,00 lei toate, iar la produse cosmetice, o cremă de calitate se vinde cu minimum 15,00 lei.

Cu 50 de leva sau 98,9 lei


În oraşul de peste Dunărea, la Silistra, preţurile la alimentele de bază se prezintă, astfel: laptele dulce – 1,25 leva, ulei - 2 leva, zahăr- 1,50 leva, făină- 1 leva, iaurt – 0,58 leva, paste -0,80 leva,orez -1,90 leva, suc de roşii,  2,30 leva, conserve – 0,78 – 2,50 leva. La Silistra , un kilogram de mezeluri variază  3,60 - 5 leva. Carnea de pui  costă  3,50 leva un kilogram, în timp ce preţul la cea de porc variază între 4,50 – 5,50 leva. La brânzeturi bulgari sau destul de bine, brânza feta costă, în medie, 3 leva, iar cea din lapte  de oaie  ajunge până la 5 leva.

Sortimentele de vinuri sunt sunt diverse iar preţurile sunt  accesbile oricărui buzunar, o sticlă de vin ajunge aici între 1 şi  2 leva . La supermarketurile din Slistra oferta detergenţilor este destul de mare, preţurile sunt cuprinse între 8 – 10 leva - sacul de 5 kg, produse de curătat de curăţat gresia, faianţa  şi parchetul le găsiţi în rafturi de la 1- 10  leva per bucată, iar cele produse cosmetice  încep de  la 2 leva.La cursul BNR un leva era în  weekend 2,16 lei.

Zacusca şi supele


Călărăşenii care vin la cumpărături preferă zacusca de vinete produsă de Ajvar, vândută la maximum 5 leva(nu mai mult de 11lei), dar şi varietăţile de Ljutenica, similare cu cea preparată din roşii, ardei şi usturoi, servită ca aperitiv sau ca sos pentru fripturi. O supă rece, a cărei faimă a trecut şi în România, este Tarator.

Această are în compoziţie  iaurt cu castraveţi, usturoi şi mărar, ceea ce te duce cu gândul la tzatziki-ul grecesc, la un preţ de 2,3 leva(nu mai mult de 5 lei). Foarte multe dintre mâncărurile bulgăreşti, denumiri cunoscute românilor, nu mai necesită nicio traducere, fiind produse în regiunea Silistra, dar şi la noi: mâncărurile Moussaka, Gyuvetch şi Sarmi; brânza fermentată Kashkaval, cârnaţii Soujouk sau Babek sau deserturile Kozunak sau Kompot.

Citiţi mai multe în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite