Călăraşi: Japonezii, impresionaţi de centrul vechi al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii şi doctoranzii universitari s-au arătat interesaţi de centrul vechi al oraşului. Ieri dimineaţă, o echipă formată din 6 profesori universitari ce derulează un proiect de dezvoltare regională cu bulgarii din Silistra au poposit la Călăraşi

O delegaţie condusă de prof. dr. Koju Kobayashi, de la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Gifu, din Japonia, formată din şase profesori universitari, care derulează un proiect de dezvoltate teritorială şi rurală au poposit pentru o zi la Călăraşi. Aceştia au fost foarte interesaţi să facă o comparaţie, din perspectiva dezvoltării rurale, între România şi Bulgaria, respectiv, Călăraşi-Silistra.

Aceştia au fost găzduiţi de Institutul de Geografie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Bulgaria şi derulează împreună cu profesori din Silistra un proiect de dezvoltare rurală început în luna aprilie a acestui an. Ghidul lor a fost Margarita Ilieva, profesor universitar în cadrul Institulului de Geografie al Academiei de Ştiinţe din Sofia. Cei şase profesori fac parte dintr-un colectiv care se ocupă cu studiul geografiei urbane şi rurale. 

Centrul vechi


Japonezii au fost interesaţi să viziteze centru vechi al oraşului şi au rămas impresionaţi de clădirile vechi. „Palatul Prefecturii, Primăria, Muzeul de Istorie au fost clădirile pe care aceştia le-au vizitat şi au rămas plăcut impresionaţi“, povesteşte Luminiţa Năstase, purtătorul de cuvânt al Primăriei Călăraşi, cea care i-a primit şi însoţit pe aceştia în scurta lor vizită. „Şi-au notat absolut tot ce le-am spus, au fost foarte interesaţi de proiectele pe care le avem cu Bulgaria şi au rămas foarte uimiţi când le-am povestit planurile noastre“, a adăugat aceasta.

Energie regenerabilă    

Printre subiectele discutate cu delegaţia japoneză a fost abordat şi cel referitor la energia verde. Specialiştii  ce fac parte din echipa sosită la Călăraşi consideră că e un lucru bun să investim în panouri solare şi alte sisteme care să ne ajute să economisim şi să protejăm mediul înconjurător. „Am vorbit despre sursele de energie regenerabilă şi aceştia au fost de părere că sunt investiţii destul de mari, dar cu reduceri la cheltuieli în timp şi că merită să ne axăm pe acest lucru“, spune Luminiţa Năstase.

Zona industrială

Zona fostului Combinat Siderurgic le-a stârnit interesul japonezilor care s-au arătat interesaţi să afle mai multe despre desfiinţarea acestuia şi efectele sale „Şi ei au avut multe combinate care au sfârşit în acelaşi mod şi deşi s-au arătat interesaţi nu au comentat foarte mult subiectul“, spune Luminiţa Năstase.

Aceasta a mai adăugat şi faptul că japonezii şi-au manifestat aprecierea pentru faptul că oraşul are numeroase proiecte de cooperare transfrontalieră şi au considerat că lucrurile se mişcă mai bine şi mai rapid la noi. Yoko Iijima, lector al facultăţii de limbi străine a Universităţii Dokkyo s-a arătat interesată de cooperare transfrontalieră şi a promis că va mai vizita oraşul nostrum şi cu altă ocazie.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite