Călăraşi: Iustin Gavrilă ia lecţii din căruciorul cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu poate să meargă de când s-a născut, dar face eforturi supraomeneşti pentru a învăţa.  Pe Iustin Gavrilă Ioan, în vârstă de 9 ani, prima zi de şcoală l-a găsit tot ţintuit într-un cărucior. Băiatul suferă de tetrapareză spastică, dar cu toate acestea a „păşit“ în clasa a-II-a.

Iustin locuieşte, de o lună, în Centrul de Copii cu Handicap Sever, după ce un asistent maternal nu a putut să mai aibă grijă de el. Deşi este mic, băiatul ştie toată povestea vieţii sale, chiar faptul că a fost abandonat în spital, la doar câteva ore de la naştere de cea care i-a dat viaţă. „Ştiu că mama se numeşte Dorina şi acum este în Italia, dar alte amănunte nu ma interesează, deoarece m-a părăsit.

Am aflat că mai am doi fraţi care locuiesc alături de bunici, în comuna Modelu. Nu i-am văzut niciodată şi nici nu aş vrea să-i cunosc“, a mărturisit băiatul.
Iustin este foarte afectat de faptul că zi de zi trăieşte lângă copii cu handicap sever, care, uneori, din cauza bolii devin violenţi. „ Am fost lovit de mai multe ori. Nu-mi place deloc şi nu aş vrea să mai stau aici. Nu am cu cine să vorbesc şi cu cine să mă joc“, a adăugat Iustin, vizibil marcat.

Diplomă de merit

Băiatul, în vârstă de 9 ani, a terminat cu brio clasa I, obţinând diploma de merit pentru rezultate foarte bune la învăţătură. Nu a putut niciodată să meargă la şcoală, dar a „venit“ şcoala la el. „Mariana Vlădău este învăţătoarea mea şi m-a sprijinit foarte mult. Anul trecut venea în fiecare zi la mine să mă înveţe să scriu şi să citesc, iar acum în clasa a-II-a tot cu dânsa o să studiez“, a precizat,încântat, Iustin.
Băiatul face eforturi pentru a putea studia, la fel ca şi alţi copii de vârsta sa, dar este mâhnit că nu poate să fie alături de colegii săi. „Mi-aş dori să pot alerga şi să mă joc, dar, deocamdată, nu este posibil. Ştiu doar că o operaţie complicată, care presupune 4 intervenţii chirurgicale, m-ar face să merg“, a spus Iustin Gavrilă.

Şansa vine din familie

Până în urmă cu o lună, copilul a stat, timp de 8 ani, la Mariana Ispas, asistent maternal. Femeia, cu probleme de sănătate la coloana vertebrală, nu mai poate să-l îngrijească, mai ales că Iustin necesită un efort deosebit.  Cu toate acestea, familia Marianei a făcut tot posibilul pentru a-i da o şansă lui Iustin.

Fiica acesteia, Bianca, de profesie asistent medical, a încercat toate variantele pentru a-l programa la operaţie. „ Va fi operat peste 2 săptămâni la noi, la spital, pentru că la Bucureşti ni s-a spus clar în faţă că Iustin este un rebut şi nu se poate face nimic pentru el.

Se vor face 4 intervenţii, inghinal şi la gleznă, la interval de 2 săptămâni. Cu foarte multe şedinţe de recuperare, care costă destul, suntem convinşi că Iustin va putea merge“, ne-a declarat Bianca Ispas.

Viaţa printre cărţi

Deşi s-a despărit de doar o lună de mama Mariana, Iustin suferă foarte mult. „Chiar dacă mă vizitează şi vorbim la telefon, îmi este foarte dor de ea, dar şi de sora Bianca. Înţeleg că este şi ea bolnavă şi, păcat de mine, că nu poate să mă mai crească. Viaţa a fost crudă şi dură cu mine“, a spus Iustin, în timp ce se pregătea deja să-şi facă temele.

Băiatul spune că se simte bine şi la centru, dar este dezamăgit că are în jur numai copii foarte bolnavi.„ Îmi doresc foarte mult să reuşească operaţia ca să mă poată lua mama înapoi acasă“, a precizat băiatul. Ca orice copil de vârsta lui, şi Iustin visează la multe jucării. I-ar plăcea să aibă o bicicletă şi mai multe maşini de curse. Până când va putea merge, Iustin se împarte doar între cărţi şi caiete. Are două jurnale despre viaţa lui şi spune că şi-ar dori să fie ziarist pentru a putea spune lucrurile pe nume, bune sau rele.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite