Călăraşi: Grădiniţă pentru bogaţi, grădiniţă pentru săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

720 de lei plătesc, lunar, părinţii pentru a-şi duce micuţii la singura unitate privată din oraş. Taxele de la o grădiniţă de stat sunt pentru omul de rând, iar cele de la o grădiniţă privată sunt pentru cei cu bani mulţi

Multe cereri sunt depuse în fiecare an la grădiniţe pentru înscrierea copiiilor, atât la cele de stat, dar şi la cele private. Deşi taxele diferă, părinţii, în funcţie de venituri pe care le obţin, aleg cea mai bună opţiune pentru copiii lor. La grădiniţa de stat taxa de hrană este de 6 lei pe zi, iar cea privată este de 550 de lei sau 720 lei pe lună.

Sunt multe cereri nesoluţionate pentru că sunt puţine locuri, atât la învăţământul preşcolar de stat, cât şi la cel privat.  În oraşul Călăraşi există o singură grădiniţă privată, unde sunt câte 15 copii în grupă, iar la cea de stat sunt 30 de micuţi. Fabiola Drăghici este una dintre mămicile care au ales Helikon pentru educaţia puştiului său, în vârstă de 4 ani. „Am vrut la Helikon pentru că sunt mai puţini copii în grupă şi din acest motiv li se acordă mai multă atenţie. Sunt foarte mulţumită, aşa că de la toamnă îmi voi înscrie şi fetiţa de un an şi şapte luni“, a spus tânăra, administrator de firmă.

Ai bani, ai parte de Helikon

Grădiniţa privată Helikon funcţionează de 4 ani, iar înscrierile sunt din ce în mai multe. Sunt 4 grupe complete cu câte 15 copii, iar la fiecare grupă lucreză câte două educatoare. Programul este de la ora 8 până la ora 13, iar taxa este de 550 lei. Cei care aleg să-şi lase copiii până la ora 18 se plătesc 720lei. „În acestă taxă se includ două mese şi două gustări, iar copiii nu au voie să vină cu nicio jucărie de acasă. Găsesc aici orice pentru a se distra“,  a  spus Oana Moraru, administrator la Helikon.

Jocurile şi jucăriile sunt aduse din străinătate, iar în fiecare zi se fac diverse activităţi. În acestă grădiniţă copii beneficiază de programul bilingv, jumătate se învaţă în limba română şi jumătate în limba engleză. Orarul zilnic este pregătit de pedagogi pentru cât mai multe activităţi care să stimuleze gândirea piticilor. „În fiecare după-amiază cei mici au club de dans, teatru de păpuşi şi fac împreună cu educatoarele diferite experimente. O materie în plus este dezvoltarea emoţională şi socială unde copiii sunt învăţaţi să se cunoască pe sine, să fie lideri şi să negocieze conflictele“, a adăugat administratorul.

Rostogol, cea mai solicitată

Această grădiniţă este una dintre cele mai solicitate din oraş, ne confirmă şi faptul că numărul de copii înscrişi la grupă este mult mai mare decât cel prevăzut în lege. Pentru anul şcolar 2010-2011 au rămas 85 de cereri nesoluţionate. O grupă este formată din 30 de copii la care există o singură educatoare.

Citiţi mai multe în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite