Călăraşi: Expoziţie inedită cu haine mexicane şi desene pe scoarţă de copac, la Arcadia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de obiecte de artă populară mexicană sunt expuse la Muzeul Dunării de Jos, ineditul pieselor fiind dat de ţesăturile viu colorate, de ceramica modelată excepţional şi de desenele ingenioase realizate pe scoarţă de copac.

Secţia de Etnografie şi Artă Populară găzduieşte cele 106 piese. Expoziţia „Mexic- tradiţii şi obiceiuri“ este alcătuită dintr-o colecţie de peste cinci sute de obiecte de artă populară mexicană care au fost donate României în anul 1967. Fiecare piesă este păstrată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. Cea mai mare parte a pieselor de artă populară au două componente istorice: tradiţia culturilor mezoamericane şi influenţele europeană, asiatică şi africană.

Culori naturale

Până la sfârşitul lunii martie 2011, călărăşenii au ocazia să admire şi articole vestimentare inedite. Costumele populare prezentate la expoziţie utilizează croiuri de tip huipil descrise în Codice Vaticano care sunt utilizate azi în localitatea mexicană Oaxaca. Prin vopsirea materialelor se continuă tradiţia utilizării pigmenţilor naturali prin extragerea tonurilor de roşu din diverse plante.

„O expoziţie de acest gen nu a mai fost niciodată adusă la Călăraşi. Sunt singur că nimeni dintre cei care vor alege să ne viziteze, nu vor regreta. Sperăm să atragem cât mai mulţi vizitatori“, a declarat Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de Jos.

Piese unicat

Printre exponate se regăseşte şi piesa de rezistenţă, pălăria de peyotero, aparţinând comunităţii huichol, care este împodobită cu pene de vultur. La Arcadia mai sunt expuse măşti antropomorfe şi zoomorfe( de oameni şi animale) şi ţesături specifice. Pentru împodobirea articolelor de îmbrăcăminte, mexicanii foloseau pielea de cerb, iepure sau pumă, pene de papagal şi alte păsări. Este interesant de menţionat că şi azi este folosit războiul de ţesut ce se fixează la brâu“, a spus directorul Muzeului Dunării de Jos.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite