Călăraşi: Descentralizarea bulversează spitalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea sanitară funcţionează cu numeroase neajunsuri. Medicii, asistentele şi personalul auxiliar sunt nemulţumiţi de salarii şi vor să plece din sistem. În acest timp, conducerea poartă negocieri cu Consiliul Judeţean pentru soluţionarea problemelor administrative.

„Problemele încep cu faptul că unitatea nu mai este evaluată ca un tot unitar, ci pe secţii. Acestea trebuie să convingă prin faptul că sunt rentabile individual, lucru incorect şi inutil. Din cauza descentralizării şi a preluării spitalului de către Consiliul Judeţean au apărut numeroase probleme“, ne-a declarat dr. Victor Verinceanu, directorul Spitalului. Acesta mai spune că nu poate să închidă o secţie pentru că nu are venituri, mai ales că este vorba despre un spital judeţean. 

Vor să plece

Medicii şi asistentele aşteaptă un semn de mai bine, altfel vor pleca cu toţii. „Fiecare din ei au câte un job în buzunar, mult mai bine plătit. Din cauza faptului că salariile au scăzut foarte tare în ultimul an, majoritatea se gândesc să plece“, spune, îngrijorat, Victor Verinceanu. „Nu am cum să stimulez un medic bun să rămână pentru că grila de salarizare mă obligă să îl remunerez cu un anumit venit. Cum pot concura cu un spital din străinătate unde medicul poate primi un salariu de 3.000-4.000 de euro?“, spune directorul.

Singurul medic al Secţiei de Oncologie, Adrian Coriu, spune că ar fi tentat să plece în străinătate, însă, nu o face pentru că nu vrea să îşi lase pacienţii. „Sunt de 15 ani în acest spital pe un salariu de doi lei. Singurul motiv pentru care nu am plecat până acum este că nu pot să las aceşti oameni de izbelişte“, spune medicul.

În fiecare săptămână sunt organizate târguri de job-uri pentru personalul medical şi oamenii sunt din ce în ce mai tentaţi să plece din ţară. Liviu Verinceanu, medic pneumolog la Spitalul TBC a plecat în străinătate să negocieze pentru un salariu de 3.500 de euro şi a reuşit să obţină un contract pentru un salariu de aproape 3 ori mai mare.

Personal deficitar

În acest moment, conform normativului negociat între conducerea spitalului şi Consiliul Judeţean, cel care alocă fonduri pentru spital, personalul ar trebui să fie de 1.008 angajaţi. „Avem un număr de 847 de angajaţi, mult mai puţin decât în normativ. Teoretic ar trebui să angajăm însă, practic, trebuie să reducem şi din cheltuieli“, spune, nemulţumit, Verinceanu. De la începutul săptămânii, au loc, zilnic, negocieri între conducerea Spitalului şi cea a Consiliului Judeţean pentru a găsi o rezolvare.

Medici, pe hârtie

Deşi spitalul ar avea nevoie de peste o sută de medici, în acest moment sunt angajaţi doar 39. Pe hârtie sunt 49 de medici rezidenţi care, încă, nu au venit să-şi ia postul în primire. „E greu de spus când vor veni. Teoretic, putem folosi şi medici rezidenţi, conform spuselor ministrului, însă, fiind rezidenţi îi chemăm să muncească sau să înveţe? “, se întreabă Victor Verinceanu.    

Schimbările derutează

De la începutul anului au apărut o serie de schimbări şi normative, iar şeful spitalului spune că timpul de la aprobare şi până la intrarea în vigoare a fost prea scurt şi nu a putut să le adapteze. Conform noilor reguli, fiecare secţie este studiată individual. Se calculează veniturile şi cheltuielile şi se încearcă ca fiecare din ele să fie profitabilă.

Pentru a face economii şi a scădea cheltuielile, se fac anumite presiuni pentru a externaliza anumite servicii precum prepararea hranei pentru pacienţi sau curăţenia. „Se forţează foarte tare ca toate unităţile publice să externalizeze serviciile şi să se fîncheie contracte cu firme private“, spune Verinceanu. „Ca să fac economie trebuie să dau oamenii afară, însă trebuie să plătesc o firmă pentru a a realiza munca acelui om pe care eu l-am concediat. Nu văd unde este economia“, adaugă acesta.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite