Călăraşi: Curăţenie generală la hidrobiciclete după 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei decenii de buruieni, gunoaie şi mirosuri insuportabile, lacul Jirlău, loc de agrement pentru călărăşenii care ieşeau la o plimbare cu hidrobicicleta, a fost, în sfârşit, curăţat

Autorităţile locale şi-au amintit, brusc, de această zonă, situată în Parcul Central al oraşului, pe care o abandonaseră şi au decis să înceapă curăţenia. În anul 2006, când au fost inundaţii în oraş, s-a pus problema lacului Jirlău, însă situaţia juridică a zonei era neclară.

Ca să rezolve situaţia, Primăria a hotărât să ia în subordine acest loc, dar i-a trebuie mult timp de gândire ca să scoată zona la “lumină“. După patru ani de la această decizie, au început lucrările pentru reamenajarea Jirlăului, care, în vremurile demult apuse, a fost o încântare pentru locuitorii oraşului.

Pădurea de pe... lac

Primăria Municipiului Călăraşi a hotărât să se facă ordine în zona de la hidrobiciclete, iar proiect a fost demarat acum patru săptămâni şi a avut termen limită de finalizare data de 31 august 2010. Deşi a fost creat acum 30 de ani, nimeni însă nu s-a arătat preocupat de îngrijirea şi curăţarea lui. În urmă cu 15 ani, călărăşenii se puteau plimba cu hidrobicicletele, dar pe măsură ce a trecut timpul zona a devenit dezolantă, tristă, plină de gunoaie, câini vagabonzi şi chiar o pădure răsărită în mijlocul lacului.

Proiect decalat

Deşi ar fi trebuit să înceapă curăţenia generală în urmă cu mai mulţi ani, proiectul a fost demarat la sfârşitul lunii iulie 2010. „ Proiectul a fost decalat cu două luni pentru că a plouat şi a crescut foarte mult şi debitul braţului Borcea“, a declarat Laurenţiu Pandelescu, director la Societatea naţională de Îmbunătăţiri Funciare(SNIF). La decolmatarea lacului au muncit 16 oameni pentru a ca lacul să arate ca înainte şi pentru ca nimeni să nu mai evite aleile din jur din caauza mirosului şi mizeriei.

Primăria nu are bani

 „Locul era un dezastru, păcat că până acum nimeni nu a luat iniţiativă. Sper că de acum înainte să fie îngrijit şi să se menţină curat“, a mai spus Laurenţiu Pandelescu, director SNIF. Şi autorităţile locale se bucură de treaba bună pe care au făcut-o, reuşind, după trei decenii, să redea locuitorilor oraşului acest punct de agrement.

„După ce se termină decolmatarea, lacul va fi umplut cu apă curată, pentru revenirea hidrobicicletelor. Primăria nu are bani suficienţi să investească, însă încercăm să găsim pe cine disponibil, un om cu bani care să se ocupe de acest lucru“, a declarat Nicolae Dragu, primarul oraşului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite