Călăraşi: Cum văd lumea de la ţară managerii viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

26 de comune din judeţ au fost luate la puricat de tineri. Se urmăresc astfel mai multe elemente: educaţia, nivelul de pregătire şi oportunităţile de dezvoltare. Rezultatele analizelor vor fi prezentate primarilor în septembrie 2011.

Loredana Dimofte (32 de ani) este studentă în anul III, la profilul Inginerie Economică în Agricultură, la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Pentru examenul la disciplina „Dezvoltare Rurală“, a realizat un proiect, alături de colegii săi  privind strategia de dezvoltare a mediului rural.

Sprijin pentru proiect

Loredana şi colega sa, Emilia Râncioagă (21 de ani) au studiat comuna Grădiştea. Pe lângă proiect, studenţii au avut de realizat şi o prezentare cu fotografii sugestive despre localitatea respectivă. „Studenţii au primit o cerere din partea facultăţii către administraţia publică locală pentru a le acorda sprijin în realizarea proiectului. Majoritatea primarilor au fost primitori, motiv pentru care le mulţumim“, declară Daniela Creţu, directorul Facultăţii de Management.

Chestionare cu 17 întrebări

Studenţii au avut de intervievat 57 de persoane. Acestea au răspuns la un chestionar cu 17 întrebări despre felul în care arată comuna, cât de mulţumiţi sunt de viaţa pe care o duc şi de veniturile pe care le au. Sătenii au mai fost întrebaţi şi dacă ar dori să ajute la dezvoltarea comunei şi ce ar face pentru acest lucru. „

Rezultatele acestor cercetări vor fi prezentate în cadrul sesiunii de comunicari ştiinţifice ce se va desfăşura în luna septembrie 2011, când facultatea va împlini 13 ani de învăţământ universitar agricol la Călăraşi. Primarii localităţilor respective vor intra în posesia materialelor pentru a-i ajuta la proiectele viitoare“, a adăugat Daniela Creţu. 

Lipsiţi de perspective

„Cel mai mult m-a impresionat faptul că aceşti oameni par lipsiţi de perspective şi planuri de viitor“, spune, dezamăgită, Loredana Dimofte.  „N u au sprijin pentru a se implica în proiectele europene şi nici specialişti care să-i îndrume“, adaugă studenta.
Având în vedere resursele naturale de care dispune comuna Grădiştea, cele două studente cred că acestea ar putea fi mai bine valorificate şi exploatate. „Ar trebui derulate proiecte pentru alimentarea cu gaze şi apă potabilă. De asemenea, infrastructura ar trebui pusă la punct. Nici cu turismul nu stau prea bine, deşi condiţii propice dezvoltării acestuia sunt“, crede Loredana Dimofte.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite