Călăraşi: Crăciun cu desert bulgăresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conservele bulgăreşti sunt mai scmpe decât cele româneşti
Conservele bulgăreşti sunt mai scmpe decât cele româneşti

Dulciurile autohtone, puse în umbră de prăjiturile vecinilor de peste Dunăre. Pregătirile pentru sărbători au pus pe jar călărăşenii, însă nimeni nu mai cumpără produse româneşti, spre disperarea comercianţilor cărora le-a scăzut profitul.

Prăjiturile, cozonacii şi torturile româneşti au ajuns la concurenţă cu cele preparate de bulgari. Pentru că nu au bani suficienţi, gospodinele preferă să cumpere produse bulgăreşti mai ieftine.
Maria Ghedrăşan (59 de ani), pensionară, spune că dulciurile pregătite în stil românesc sunt cele mai bune, dar sunt scumpe. „Prăjiturile, cozonacii şi torturile făcute de români sunt cele mai bune, dar sunt şi foarte scumpe. Nu mai sunt bani pentru a face comandă de un tort pentru masa de Crăciun sau de Revelion. Cu toate aceste, le prefer pe cele româneşti. Cele bulgăreşti nu prea ştiu din ce sunt făcute, dar dacă sunt mai ieftine, cumpărăm din acelea. Ne limităm la ce ne permite venitul lunar“, a spus femeia.

Rezistă de piaţă

Inaugurat în urmă cu doar un an şi jumătate, magazinul bulgăresc din Piaţa Big a reuşit să reziste. Maria Lică (53 de ani), vânzătoare, spune că produsele bulgăreşti îi încântă pe oameni, fiind foarte ieftine. „Vânzările merg foarte bine, produsele costă puţin şi acest lucru contează cel mai mult. Oamenii sunt săraci, nu mai au bani să se răsfeţe cu dulciuri rafinate “, a spus Maria Lică.

Nicio comandă

De cealaltă parte, comercianţii români se plâng pentru că le-au scăzut vânzările. Janeta Oprişan, patroana cofetăriei Karina, spune că în acest an a mers foarte prost. Deşi mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, nu a primit nicio comandă de tort sau de cozonac. „ Pare incredibil, dar până acum nu am primit nicio comandă. Vânzările sunt în cădere liberă. Mi-e groază să mă gândesc la ce va fi în ianuarie.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite