Călăraşi: Copilul din Olteniţa cu fractură la genunchi a murit de bronhopneumonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia în care un copil, în vârstă de 8 ani, a murit în condiţii încă neelucidate la spital face obiectul unei anchete la Parchet. Rezultatele necropsiei efectuate la IML Călăraşi indică faptul că băiatul avea bronhopneumonie, însă medicii de la Olteniţa nu şi-au dat seama.

Costin Florin Vasile, elev în clasa a-II-a s-a stins, duminică după-amiază, după o banală fractură la genunchi. Totul a început vineri seara la ora 22,00, când băiatul a ieşit în parc împreună cu bunica lui. „Acolo jucându-se cu alţi copii s-a împiedicat şi s-a lovit la genunchiul drept.  Bunica lui m-a sunat ca să îl duc la spital cu maşina. Ajunşi aici, Costin a fost preluat de medicul chirurg Florin Soare, care i-a injectat două fiole de xilină, i-a curăţat rana, l-a cusut aplicându-i o atelă şi bandaj adecvat. Totul se rezolvase“, a povestit, printre lacrimi, Maria Savancea, mătuşa băiatului.

Nici acum familia nu-şi poate înţelege cum s-a produs decesul, doarece nimic nu prevestea nenorocirea care s-a petrecut. „Băiatul a fost activ, a vorbit cu toată lumea, i-a răspuns medicului la toate întrebările“ a mai spus femeia. Doctorul chirurg l-a consultat la cap, la mâini, burtă, tălpi, ochi şi în gât şi s-a constatat că era perfect sănătos.
 

Fără aparatură

Sâmbătă când s-a trezit, Costin a mâncat şi a fost mai vesel ca oricând.„ Băiatul meu era foarte bine, i-am citit poveşti ca să nu se plictisească, era un copil cuminte şi deştept a luat premiul I,“ povesteşte mătuşa lui, cu lacrimi în ochi. Duminică dimineaţă la ora 9, copilul a vomit în repetate rânduri, lucru care i-a îngrijorat familia care a decis să-l tranporte de urgenţă la Spitalul Municipal Olteniţa.

Mătuşa şi bunica au mers la secţia de chirurgie unde aveau programare pentru schimbarea bandajului de la genunchi. „Asistenta de la chirurgie l-a spălat la rană, l-a curăţat şi i-a schimbat bandajul. Doctorul Florin Soare l-a văzut şi a zis că este bine, dar i-am povestit că băiatul a vomat şi atunci au vrut să îi facă o electrocardiogramă, dar aparatul nu funcţiona. Nici cel de tensiune nu era bun, aşa că asistenta i-a verificat pulsul cu mâna“, a precizat Maria Savancea.

Ultimele clipe

Pentru a lămuri situaţia, medicul chirurg a sunat la Pediatrie spunându-le colegilor săi că băiatul, deşi are o rană la genunchiul drept, trebuieconsultat deoarece a vomit de două ori „ Am urcat la etajul 4 la pediatrie, unde dr. Marilena Niculescu l-a consultat întrebându-mă ce medicamente mi-a dat medicul chirurg. I-am zis că i-am dat nurofen de două ori şi un antibiotic,“ a mai spus mătuşa băaitului.

Imediat, soţul acesteia a mers să cumpere ceai şi o branulă pentru că spitalul nu avea. „Între timp i-au fost făcute o perfuzie şi o injecţie, iar când a venit cu branula i-au administrat două fiole de ampicilină“, a mai precizat Maria Savancea. Mătuşa victimei spune că după ampicilină i-au mai aplicat o perfuzie pentru reechilibrare hidroelectrolitică.

În timp ce vorbea cu medicul, la orele 16,15, starea lui Costin s-a agravat, declanşându-se convulsii. Imediat a intrat în comă. „ Când copilul a intrat în comă, la spital, am încercat să facem tot posibilul pentru a-l salva. Am sunat de opt ori la 112 pentru a chema Serviciul SMURD, dar dr. Niculescu a spus că se descurcă şi nu este nevoie de alte intervenţii,“  a declarat femeia. La scurt timp,  mai spune familia băiatului s-a început resucitarea manuală pentru Spitalul nu avea aparat. După o oră, băiatul, în vârstă de 8 ani, a fost declarat mort. 

Medicii se apără

Deşi pe certificatul medico-legal în dreptul cauzelor morţii se spune clar că a fost vorba de o bronhopneumonie şi o insuficienţă cardio espiratorie acută, dr. Liana Petculescu, director la Spitalul Municipal Olteniţa susţine în continuare că băiatul nu prezenta niciun fel de simptom. „Mi-e foarte greu să comentez lucrul acesta, mai ales că rezulatetele finale vin de la IML Bucureşti abia peste şapte zile. Medicul pediatru are 34 de ani vechimei, iar chirurgul  13. Probabil că a inhalat ceva, nu ştiu. El vomase de câteva ori înainte, probabil că s-a înecat. Chiar nu-mi dau seama ce s.-a întâmplat“, spune dr. Liana Petculescu, directorul Spitalului Municipal Olteniţa, medic pediatru de specialitate.

Mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară Călăraşi“.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite