Călăraşi: Cartofii româneşti au dispărut din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii spun că toată marfa care se vinde este importată. Austria şi Germania sunt ţările din care ne aprivizionăm. Un kilogram de cartofi nemţeşti costă 2,1 lei, iar unul austriac, 2,2 lei. La tarabe, singurele legume autohtone sunt morcovii.

Preţul unui kilogram de cartofi în piaţa Big a ajuns la 2,8 lei, iar la obor este 2,1 lei. Comercianţii spun că nu mai există la Călăraşi cartofi româneşti de săptămâna trecută. Majoritatea sunt importaţi, la fel ca şi celelalte legume şi fructe.  Acestea sunt aduse din Macedonia, Grecia, Germania şi Austria. „De oriunde, numai de la noi, nu! Importăm tot, mai puţin morcovi. Aceştia sunt româneşti, dar sunt verzi“, spune Marius Anghel (33 de ani), comerciant.

Bărbatul crede că nu mai se produce nimic din cauza lipsei subvenţiilor şi a sprijinului pentru producători. „Preţurile sunt mari şi controale foarte multe. Nu te lasă să faci nimic“, adaugă comerciantul.   „La noi se mai fac ceva cartofi la Vişini, dar s-au terminat de astă-vară“, mai spune băbatul.

Şmecherie la etichetă

Chiar dacă pe etichetă scrie că sunt româneşti, cartofii sunt din Germania. Comercianţii au lăsat etichetele pe care scrie că marfa este de la Covasna, cu speranţa că vor avea mai mulţi cumpărători. Cu toate acestea, clienţii sunt „goniţi“ de preţurile exorbitante.

Un kilogram de ardei kapia şi gras costă 10 lei kilogramul, unul de păstârnac-5 lei, ciupercile -10 lei, spanacul -7,5 lei, fasolea- 5 lei, ceapa- 2,5 lei, roşiile- 5 lei, castraveţii -7,5 lei, dovleceii -7 lei, brocoli -11 lei, păstârnacul- 6 lei, iar varza -3 lei. Preţurile fructelor sunt la fel de mari: mandarinele sunt 4 lei kilogramul, kiwi- 6 lei, lămâile 5 lei, merele golden 4 lei, portocalele -3,5 lei, perele- 7,5 lei kilogramul.

Vânzare mai bună în weekend

Ionela Purcărea (31 de ani) are o tarabă la Piaţa Big şi spune că afacerile nu merg atât de bine pe cât spera. Afacerea este salvată în weekend şi în zilele în care călărăşenii ăţi primesc lefurile. „De pe 15 până pe 30 ale lunii se mai mişcă ceva, vindem, dar după, nimic“, se plânge femeia.

Silvia Simion, comerciant, a păstrat încă eticheta pe care scrie cartofi de la Covasna, dar marfa s-a epuizat. „Decât morcovul, păstârnacul, ţelina şi sfecla sunt româneşti, în rest importăm tot. Varza e din Macedonia şi celelalte din Egipt, Olanda, Grecia. Cartofi româneşti la toamnă, nu acum. Noi mergem şi cumpărăm din depozite de la Bucureşti“, spune aceasta.

Ieftin în obor

Nici la obor, unde preţurile erau mai accesibile, cumpărătorii nu s-au lăsat duşi de val. Fiecare a cumpărat strictul necesar, fără excese. Cel mai bine s-au vândut cartofii, care erau mult mai ieftini decât la piaţă. Mâncarea săracului care acum a devenit un lux este adusă din Austria sau Germania, şi costau 2,1 lei kilogramul şi 2,2 faţă de 2,8 lei, cât sunt la piaţă.

Sute de persoane merg la sfârşitul săptămânii la obor pentru a testa piaţa. Oamenii caută chilipiruri la cereale, legume şi fructe. Portocalele costă 2,5 lei kilogramul iar un săculeţ de ceapă costă 9 lei. Pe lângă acestea, există şi nelipsiţii  bişniţari care vând orice: haine second- hand, încălţăminte, obiecte electronice şi păsări. O găină outoare costă 13 lei şi un porumbel 10 lei.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite