Călăraşi: Canicula a transformat oraşul în cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călăraşiul se topeşte la peste 35 de grade Celsius. Oraşul a devenit un adevărat cuptor, iar populaţiei i se recomandă să nu iasă din case.

Cetăţenii sunt avertizaţi de medici să nu iasă din case, în intervalul 11,00-18,00, decât dacă este foarte importantă deplasarea. În vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi, medicii avertizează cetăţenii, în cazul în care ies pe stradă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi să se hidrateze consumând cel puţin 2 litri de apă.

„Nu consumaţi alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Alcoolul, interzis

De asemenea, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să se consume fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, a declarat dr. Camelia Truică, medic primar epidemiolog.

Se recomandă apa plată


În locuinţe poate fi limitată creşterea temperaturii prin ţinerea ferestrelor închise în perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Este indicat ca ferestrele să fie deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer. Pentru copii şi sugari, medicii recomandă consumul de apă plată, ceai slab îndulcit şi fructe proaspete.

Bolnavii cronici, în pericol

Persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice vor evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoara din materiale vegetale, precum şi pălărie pe cap. Persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sunt obligate să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, deoarece sunt foarte expuse pericolului în perioadele cu temperaturi extreme.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite