Călăraşi: Au fost odată... hidrobiciclete pe lac
0Zona, care ar fi trebuit să fie de agrement, este invadată de bălării şi mizerie. Apa este acoperită de sălcii.Lacul amenajat în urmă cu mai mulţi ani, unde odinioară se făceau plimbări cu hidrobicicleta, a devenit focar de infecţie. Vegetaţia care a crescut, dar şi gunoaiele au dat naştere unui peisaj dezolant.
Zona a fost lăsată în voia sorţii. În ultimii ani, buruienile au crescut nestingherite, fără ca pe cineva să intereseze întreţinerea lacului. Deşi pe vremuri călărăşenilor le făcea plăcere să se plimbe prin părculeţul de la hidrobiciclete, în prezent, acolo îşi fac veacul doar câţiva oameni ai străzii. Parcului, în afară de vizitatori, nu-i lipseşte nimic: are băncuţe noi, statui de fier, dar şi câini maidanezi. Aproape nimeni nu se mai încumetă să traverseze zona, aflată în apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar şi a parcului Dumbrava. Sunt foarte puţini cei care aleg să calce pe aleile din apropierea lacului de frica oamenilor fără adăpost, care pot apărea oricând din boscheţi.
Pescarii, singurii mulţumiţi
Punct de atracţie al oraşului, lacul de hidrobiciclete a fost funcţional doar câţiva ani după Revoluţie. Era un loc agreat de tineri, unde ieşirea cu barca sau hidrobicicleta era un mod plăcut de relaxare. După ce dădeau o raită prin parc, pe faleză, tinerii alegeau să iasă şi pe lac. În prezent, nici măcar acest loc de agrement nu mai există. „Am venit pentru prima dată în Călăraşi şi mi-ar fi plăcut să mă plimb cu hidrobicicleta. Din păcate, nu am nicio posibilitate. Bărci nu sunt de închiriat. Pot doar să mă plimb pe faleză“, spune Georgiana Dumitraşcu, din Constanţa. Malurile lacului mai atrag doar pescarii. Nu prind mare lucru. După câteva ore de dat la undiţă, unul dintre pescari a recunoscut că nu a prins decât o plătică. „Am plecat de acasă ca să scap de nevastă“, mărturiseşte el.
Un proiect mort în faşă
Primarul Nicolae Dragu spune că zona este inclusă într-un proiect de amploare, însă nu ştie când va începe reamenajarea lacului. „Parcul se află în patrimoniul primăriei şi este inclus în proiectul de turism şi agrement Danubius Park“, a declarat edilul. Primăria a făcut demersuri la ministerul Turismului şi Dezvoltării pentru a obţine finanţarea necesară dezvoltării unei zone turistice pe malul braţului Borcea. Preţul este estimat la 10 milioane de euro. Lacul de hidrobiciclete a fost funcţional doar câţiva ani după Revoluţie; acum puţini sunt cei care aleg să se plimbe în zonă.