Călăraşi: Borcea, poluată cu amoniu UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Lunca Dunării care se ocupă de igienizarea, combaterea braconajului şi urmărirea gradului de poluare pe fluviul Dunărea şi braţele acestuia, a efectuat în data de 24 februarie 2011, măsurători privind braţul Borcea. Specialiştii au constatat cu stupoare că valoarea amoniului este de şase ori mai mare decât valoarea normală.

UPDATE Ora 13.32 În urma măsurătorilor efectuate astăzi de către specialiştii de la Asociaţia Lunca Dunării, s-au constatat următoarele: amoniu, mg/l în zona Caiac-Canoe, are o valoare de 0,4, valoarea admisă fiind 0 şi admisă excepţional 0,5; amoniu mg/l în Lacul Jirlău, valori măsurate 0,6, valori admise 0 şi admise excepţional 0,5 şi amoniu mg/l- zona debarcaderului bulgăresc- valori măsurate 2,5, valori admise 0 şi valori admise excepţional 0,5. Specialiştii au menţionat că la data efectuarii măsurătorilor Lacul Jirlău, nu mai avea legătură cu braţul Borcea. Mâine, 1 martie 2011, vor continua testele pentru amoniu şi în alte zone.

„În urma dezastrului ecologic, petrecut în Ungaria în luna octombrie 2010, am hotărât să mai verificăm calitatea apei pentru a fi siguri că nu este infestată şi pentru a-i feri pe oameni de probleme“, ne-a declarat Marius Mertoiu, vicepreşedintele Asociaţiei Lunca Dunării. Creşterea amoniului în apa brută poate crea probleme faunei acvatice. Este vorba despre şalău, ştiucă, sturioni, scrumbie, raţă şi gâscă.

S-a depăşit limita

Măsurătorile realizate au dat la iveală faptul că valorile amoniului sunt de 0,6, valorile admise fiind de 0. Valorile admise excepţional pot ajunge până la 0,5. „Braţul Borcea este foarte poluat, cantitatea de amoniu este mult prea ridicată faţă de valorile admise excepţional. Deocamdată vom mai face nişte măsurători pe 1 martie 2011 să vedem dacă valoarea de amoniu este la fel sau mai ridicată. Este posibil să scadă şi să fi foast o întâmplare. Polurea braţului Borcea este în dreptul oraşului Călăraşi, fiind vorba de poluare industrială care vine din lacul Jirlău“, a mai precizat Marius Mertoiu.

Apa brută


Deşi apa potabilă nu este poluată, în cazul în care va fi infestată cu amoniu, Direcţia de Sănătate Publică va lua măsuri. Apa potabilă care ajunge la populaţie provine din fluviul Dunărea şi nu ar avea cum să să fie poluată. „Deocamdată la măsurători s-a stabilit că amoniul se află în apa brută şi nu în apa potabilă. Aşteptăm noile măsurători şi, dacă apa potabilă va fi poluată, vom lua măsuri de dezinfecţie şi în acest fel amoniul se elimină“, ne-a declarat dr. Camelia Truică, epidemiolog la Direcţia de Sănătate Publică.

Nicio sesizare

Deocamdată, la Apele Române nu s-a făcut nici o sesizare oficială în legătură cu poluarea cu amoniu a braţului Borcea. „Nu am primit nicio sesizare oficială în legătură cu poluarea de amoniu. Singura comună care se alimentează cu apă din braţul Borcea este Modelu. Aşteptăm şi celelalte măsurători să vedem ce se întâmplă“, ne-a declarat Ion Rotaru, inginer-şef la Apele Române.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite