Călăraşi: Anul 2011 va fi bun pentru agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recolta de mazăre, rapiţă şi borceag va fi una bogată. Culturile, spun meteorologii, vor avea parte de condiţii tocmai bune pentru a da roade.

În urma unui raport realizat de către Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), 2010 a fost cel mai călduros an, în urma lui aflându-se anul 2005 şi anul 1998.  Precipitaţiile din ultimele luni din Călăraşi, dar şi din judeţele arondate Centrului Meteorologic Regional Dobrogea – Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Brăila, au fost slabe cantitativ.

„Precipitaţiile au fost slabe, dar umezeala solului din stratul arabil se încadrează în limite optime, fapt ce duce la desfăşurarea lucrărilor de însămânţare a primelor culturi: mazărea, borceagul şi rapiţa“, ne-a declarat Vasile Torică, director la Centrul meteorologic Regional Dobrogea.

Au început lucrările

Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice spune că solul este foarte bun pentru însămânţarea primelor leguminoase. „Solul este foarte bun, deoarece are apă şi căldură. Anul trecut a fost la fel de bun, dar problemele au apărut după ce a răsărit. Am avut parte de ploi puternice, lucru care a dus la compromiterea culturilor. Acum eu am semănat doar 12 hectare de lucernă şi 16 hectare de orzoaică. Deocamdată, altceva nu îmi trebuie. Dar ne aşteptăm la un an foarte bun în agricultură“, ne-a declarat Ion Ciulinaru.

Se încălzeşte

Pentru următoarea perioadă de timp, meteeorologii spun că vremea va deveni frumoasă, începând să se resimtă un proces de încălzire, cu temperaturi care se vor situa între 16 şi 18 grade Celsius.

„Vremea începe uşor-uşor să se încălzească, temperaturile ajungând până la 18 grade Celsius,  iar minimele vor fi  între 1-5 grade Celsius. În unele zone se va semnala ceaţă. Spre sfârşitul săptămânii sunt anunţate ploi slabe , care nu vor îngreuna activităţile de agricultură“, ne-a mai spus Vasile Torică.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite