Călăraşi: „Abia dacă avem bani de pâine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionelia Moise este asistent personal pentru fiica sa născută cu handicap. Nici acum nu şi-a primit salariul de însoţitor .În aceeaşi situaţie sunt şi ceilalţi 300 de asistenţi sociali din judeţ. Primarul Călăraşiului, Nicolae Dragu, susţine că asistenţii îşi vor primi cei 540 de lei pentru luna iunie, însă bugetul pentru lunile următoare a fost epuizat.

Mariana (23 de ani) suferă de parapareză spastică locomotorie. Boala nu îi permite să se deplaseze, ea având în permanenţă nevoie de atenţia mamei sale. Familia mai are de îngrijit alţi doi copii, iar veniturile sunt cu mult sub cheltuielile lunare.Tânăra are şi afecţiuni renale şi ginecologice ceea ce implică un tratament adecvat şi chetuieli mult mai mari pe care Ionelia trebuie să le suporte din bugetul familiei compus din salariul ei de 540 de lei şi cel al soţului de 900 de lei. „Banii trebuie să ajungă pentru hrană, haine, utilităţi, cheltuieli pentru şcoală şi medicamentele Marianei. Mai punem la socoteală şi materialele pentre îngrijirea ei, a soţului meu şi a celorlaţi doi copii pe care îi mai avem în întreţinere“, explică femeia. 

Dependentă de asistent

Ionelia povesteşte că nu de puţine ori ea şi soţul său s-au împrumutat să cumpere măcar pâinea pentru cei trei copii ai lor. Până şi reţetele Marianei, care ar trebui să fie compensate, conţin medicamentele cele mai ieftine sau mai puţin importante în ameliorarea simptomelor bolilor de care tânăra suferă. Ori de câte ori Ionelia nu este lângă fiica sa cea mare, ceilalţi membri ai familiei întâmpină mari dificultăţi de comunicare cu tânăra, care refuză să mănânce şi se îmbolnăveşte. Ionelia se consideră o condamnată de viaţă, dar şi de societate pentru că nu poate să se deplaseze nicăieri şi nici pe Mariana nu o poate duce măcar la un centru de zi unde să socializeze cu tineri de seama ei.

Dezinteres total

„Primarul nu ştie că noi ne chinuim. Pe ei nu îi interesează când noi nu avem bani de pâine sau de medicamente necesare fiicei mele. Nu înţeleg ce vină are bietul copil că s-a născut cu o boală care necesită o îngrijire medicală şi asistenţă medicală speciale“, spune revoltată Ionelia Moise. Femeia îşi aduce aminte cum în anii trecuţi, luni de-a rândul, nu au primit salariile de la Primărie sub pretextul că nu existau bani la buget.„În zilele următoare vor primi salariile, iar pentru diferenţa din lunile care vin, mă voi adresa Ministerului de Finanţe pentru a face rost de bani“, a declarat primarul Nicolae Dragu. Deşi sunt salariaţi ai Primăriei, asistenţii sociali nu au primit banii odată cu ceilalţi 1.000 de angajaţi ai instituţiei.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite