Călăraşi: ANL-urile, primele clădiri care pică la cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţele construite de Primărie sunt cele mai vulnerabile. Blocurile ANL şi clădirile în care funcţionează mai multe instituţii construite în ultimii ani, vor fi primele care vor cădea la un seism.

Arhitect-şef  la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Valentin Bulgăreanu spune că la construcţia acestora s-au folosit materiale ieftine şi nu s-a ţinut cont de norme. Acesta spune că este greu de imaginat ce s-ar întâmpla în cazul unui seism cu o magnitudine de 8,9 grade. „Nici nu vreau să mă gândesc la un asemenea cutremur cum a fost în Japonia. Dacă la ei au fost distruse atâtea clădiri, care sunt construite foarte solid, la Călăraşi primele care vor cădea sunt construcţiile private. Aici nu s-a ţinut cont de toate regulile. S-a făcut economie la materiale şi s-a construit după ureche“, ne-a declarat Valentin Bulgăreanu.

Pe câmp, în cort

Cristian Vâlcu, şef serviciu voluntar de urgenţă din cadrul Primăriei, are o soluţie salvatoare pentru cei care vor rămâne fără locuinţe în cazul unui cutremur devastator.  Acesta spune că sinistraţii vor fi duşi la sălile de sport ale şcolilor şi liceelor sau la căminele de bătrâni.

„Dacă va fi un cutremur foarte mare, cei care nu mai unde să mai locuiască, vor fi transportaţi la sălile de sport. În cazul extrem în care nu vor rezista nici aceste clădiri, va interveni armata. Nu sunt adăposturi pentru o nenorocire de asemenea. Dacă se va cere sprijinul armatei, până când se vor lua alte măsuri, pe un loc viran în afara oraşului vor fi amenajate corturi “,  a precizat Vâlcu.

Deşi locuieşte la curte, Gina ursăchescu (39 de ani), lucrător comercial, ne-a spus că nu se simte în siguranţă. Locuiesc la casă, dar îmi este foarte frică. Nu cred că blocurile din Călăraşi ar putea rezista la un cutremur de intensitatea maximă. Mi-e greu să spun că nu sunt destul de solide, dar acesta este adevărul. Am prieteni care stau la bloc şi îmi imaginez cu groază ce li s-ar putea întâmpla“, ne –a spus Ursăchescu Gina.

Un mic avantaj

Din studiile realizate de specialişti, oraşul Călăraşi este poziţionat foarte bine şi nu sunt semnale că aici poate ajunge o undă atât de puternică.
 „Suntem cât de cât avantajaţi. Nu avem date că în România s-ar putea produce un seism mai mare de 7, 8 grade pe scara Riechter. Dacă va fi un cutremur de 7 grade sau peste, se vor produce pagube, dar nu catastrofale “, a mai adăugat Valentin Bulgăreanu.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite