Călăraşi: 1.000 de piese de la Muzeul Dunării de Jos fac înconjurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Dunării de Jos adăposteşte o adevărată comoară şi este singurul din Europa care deţine peste 1.000 de piese din colecţiile „Artă preistorică“.

Toate obiectele au circulat prin America, Elveţia, Anglia şi Grecia. Străinii au putut admira obiecte precum: statui care reprezintă zeităţi şi piese din ceramică luxuriantă. Următoarea oprire pe harta lumii a pieselor descoperite pe şantierele arheologice dunărene ar putea fi Japonia. Muzeul Dunării de Jos a fost înfiinţat în anul 1951 şi se mândeşte cu preţioase colecţii, care conţin peste 1.000 de piese.

Piesa Protom, datează din mileniul V

Nucleu

Colecţiile  „Artă Preistorică“  au reuşit, după multe încercări, să poată fi admirate şi de străini. „ Din anul 1980 am încercat să le pot trimite în toată lumea pentru că avem cu ce să ne mândrim, însă abia acum am reuşit“, a explicat Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de Jos.
Cele 1.000 de piese ar putea constitui un nucleu pentru înfiinţarea unui muzeu preistoric. Niciun muzeu din Europa de est nu deţine aşa multe piese, lucru impresionant pentru oraşul nostru. „ Sunt mândru de aceste colecţii şi chiar sunt bucuros că suntem singurii care avem aşa comoară“, a mai spus Marian Neagu.

Piesa „Sanctuar“, care a fost descoperită în comuna Căscioarele

Şase luni la New York

Cele 1.000 de piese au reuşit să ajungă în America, la New York, unde au stat şase luni. Expoziţia a reuşit să impresioneze americanii, aceştia scriind şi de renumitele piese într-un catalog al muzeului. După expoziţia de la New York, colecţiile de Artă Preistorică au fost găzduite de Muzeul de Arheologie a faimoasei Universităţi Oxford.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului„Adevărul de Seară Călăraşi“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite